Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Thuiswerken of een externe werkruimte? De voor- en nadelen

Inmiddels zijn we alweer een jaar verder waarin het hele werkleven verandert is. We hebben waarschijnlijk nog nooit zoveel thuis gewerkt en online vergaderingen zijn nog nooit zo populair geweest. Er zijn natuurlijk altijd al branches geweest waarbij je als ondernemer prima vanuit huis je werkzaamheden kan uitvoeren. Al voordat heel Nederland thuis is komen te zitten. Nu we allemaal hebben geproefd van het werken vanuit huis zetten we eens alle voor- en nadelen op een rijtje. We hopen met dit artikel een antwoord te geven op de vraag of thuiswerken een betere optie is ten opzichte van een externe werkruimte.  

Thuiswerken is goedkoper

Een feit is het dat thuiswerken goedkoper is dan wanneer je een externe kantoorruimte huurt. Tuurlijk zal de energierekening iets hoger zijn dan wanneer je op kantoor werkt, maar deze rekening zal nooit hoger uitvallen dan de kosten die je betaalt voor de huur van een externe kantoorruimte. Naast dat de kosten voor de huur wegvallen, zul je merken dat je ook minder geld kwijt bent voor de lunch. Je hebt namelijk alles binnen handbereik om een heerlijke lunch te bereiden. Geen smoesjes meer om een lunch te bestellen!

Thuiswerken en belasting, hoe zit dat?

Als je vanuit huis werkt zijn er wat belastingtechnische voordelen te behalen. Je moet er dan wel voor zorgen dat jouw thuiskantoor aan bepaalde voorwaarden voldoet zodat het als volwaardig kantoor gezien wordt. Er zitten wat ogen en haken aan, waaronder bijvoorbeeld de verschillen tussen thuiswerken vanuit een huurwoning of koopwoning. Hoe dat precies werkt leggen we je een andere keer uit!

Een externe kantoorruimte geeft structuur

Een kantoorruimte huren heeft uiteraard ook zo z’n voordelen. Thuiswerkers geven aan dat de scheidingslijn tussen werk en privé erg dun is. Het gevaar is dan ook dat je moet opletten dat je niet 24/7 met je werk bezig bent. Hoe verraderlijk is het om ‘s avonds toch nog even achter jouw computer te kruipen om wat werk af te maken. Een externe kantoorruimte biedt dan ook meer structuur. Je gaat naar je werk en aan het einde van de dag doe je de deur op slot en daarmee sluit je jouw werkdag af. De computer laat je op kantoor en ‘s avonds heb je echt tijd om te ontspannen. Er is geen verleiding om toch de computer weer even te pakken.

Thuiswerken of een externe ruimte?

Beide opties hebben dus voor- en nadelen en het is natuurlijk afhankelijk van jouzelf wat je belangrijk vindt. Wil je kosten besparen? Dan is thuiswerken een goede optie. Ben je een echte workaholic en vind je het lastig om jouw werk ‘s avonds te parkeren? Dan is een externe kantoorruimte een goede oplossing!