Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Wat is je thuis voelen?

Thuis voelen is een moeilijk in woorden te vangen begrip. Veel mensen komen niet verder dan zoiets als ‘wanneer alles is zoals het hoort te zijn.’. Aldus socioloog Jan Willem Duyvendak die dit in een telefonisch interview in Psychologie aangeeft. Wat zorgt er nu voor dat je je thuis voelt en wat is dat nu dan?

Koffieliefhebbers met de beste koffiemachine

Thuis voelen heeft iets vertrouwds. Koffieliefhebbers krijgen wellicht van het favoriete kopje koffie uit de beste koffiemachine al een thuisgevoel. Natuurlijk geldt dit voor koffieliefhebbers. Val je juist onder de theeliefhebber? Dan kan wellicht een heerlijk kopje thee dit gevoel bij je oproepen. Toch gaat thuisgevoel dieper dan een kopje koffie of thee weten koffieliefhebbers en theeliefhebbers. Maar vertrouwdheid is wel onderdeel van het thuis voelen.

Veiligheid

De socioloog geeft in het interview aan dat veiligheid ook van belang is voor een thuisgevoel. Vertrouwdheid is dus inderdaad niet het enige dat mensen nodig hebben voor een thuisgevoel. Je thuis voelen is ook een soort veilig voelen.

Jezelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen

Ten derde komt er nog een ander aspect om de hoek kijken om je thuis te voelen. Het gaat ook om het gevoel dat je mensen om je heen hebt die je begrijpen, waar je jezelf kunt zijn en waarin je je kunt ontwikkelen. Ook het kunnen werken aan je eigen doelen is daarvoor van belang. Een doel hoeft daarbij niet zo dramatisch groot te zijn. Een doel kan zijn om te sparen voor iets dat je graag wil.

Meer thuisgevoel krijgen

Voel je je wat ontheemd? Dan kan het helpen om te werken aan meer thuisgevoel. Verwacht geen regelrechte wonderen, maar wel kleine stapjes richting een thuisgevoel. Hoe je dat doet? Kijk naar je huis, je omgeving, de mensen om je heen en de spullen om je heen. Wat voelt goed en fijn? Daarnaast kun je ook meer aandacht hebben voor je gevoel: voel jij je thuis bij jezelf als je alleen bent? Als dat niet zo is, is mogelijk mediteren iets voor jou. Al met al is het voor iedereen iets anders dat kan zorgen voor een thuisgevoel. Ontdek het en geniet van de reis.

http://koffieliefhebbers.nl