Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Zelf aan de slag met meubels maken? Zo pak je dat aan

In de lente en de zomer krijgen veel mensen zin om creatief te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door meubels te maken. Mensen die hier al ervaring mee hebben, weten precies hoe het moet. Er zijn alleen natuurlijk ook mensen die niet weten hoe je een meubel kan maken. Hoor jij in die groep? Dan heb jij geluk, want hieronder kan je allemaal relevante informatie vinden over de aanpak bij het maken van meubels. Blijf dus verder lezen! 

 

Begin met een ontwerp

 

De eerste stap is natuurlijk het maken van een ontwerp van het meubel naar keuze. Daarvoor zal je wel moeten weten wat je precies wil maken. Je kan op internet rondkijken voor inspiratie als je er nog niet over uit bent wat je wil maken. Er zijn genoeg websites te vinden vol inspiratie. Als je eenmaal weet wat je wil, kan je beginnen met schetsen. Dit hoeft niet perfect te zijn, maar het is meer een hulpmiddel. Daarmee weet jij uit welke onderdelen het meubel bestaat en wat voor afmetingen alles is. 

 

Verzamel gereedschap

 

Om een meubel te kunnen bouwen, zal je uiteraard gereedschap moeten hebben. Wat voor gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van de complexiteit van het meubel. Je kan ervoor kiezen om alles nieuw te kopen, maar niet iedereen heeft daar zin in. In dat geval is het natuurlijk mogelijk om te kijken of je het gereedschap tweedehands kan aanschaffen. Hiermee bespaar je een hoop geld en het werkt waarschijnlijk even goed als nieuw gereedschap. Daarnaast is het lenen van gereedschap natuurlijk ook een mogelijkheid. 

 

Kies het materiaal

 

Als derde stap zal je het materiaal van het meubel moeten kiezen. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, dus het is belangrijk om je te verdiepen in de materialen. Als je een meubel wil maken voor in de badkamer, is het van belang dat het materiaal tegen vocht kan. Het zou jammer zijn als het meubel snel kapot gaat door vocht. Let met gemelamineerd spaanplaat extra op vochtige ruimtes. De meeste mensen kijken naar meubelpanelen op maat, omdat hout laten zagen op maat perfect aansluit op de wensen. Hierdoor wordt het bouwen van het meubel een stuk makkelijker. 

 

Oefen van tevoren

 

Is het de eerste keer dat je een meubel gaat maken en ben je toch nog onzeker? Dan kan je ervoor kiezen om eerst te oefenen. Hiervoor kan je oud hout gebruiken, want dan kan je het uiteindelijk gewoon weggooien. Als het oefenen goed gaat, kan je vervolgens beginnen aan het echte werk. Je gaat waarschijnlijk zelfverzekerder aan de slag als het oefenen goed ging. Gun jezelf vooral de tijd om het meubel te maken, want het kost nou eenmaal wat tijd en moeite.