Het Thuisgevoel
Image default
Banen en opleidingen

Dit zijn de 4 belangrijkste trends in de Machinebouw

Machinebouw is een razendsnel ontwikkelende markt. En de komende jaren komen hier enkel nog innovatieve trends bij. We zien bijvoorbeeld nu al dat de focus op robotisering ligt en er een groot tekort is aan technisch geschoold personeel. Naar verwachting trekken deze trends nog verder door. 

Wanneer je op zoek bent naar verschillende machinebouwers vacatures is het belangrijk om je met deze trends bezig te houden en hierop in te spelen. We behandelen in dit artikel de verschillende machinebouwers vacatures en de trends van het moment. 

1. Focus op robotica 

Innovatie is en zal altijd belangrijk blijven. Denk bijvoorbeeld na over de modulaire opbouw en de mogelijkheden tot automatisering. Door robotisering worden de taken van een complex productieproces opgedeeld in delen die de robot kan overnemen. Meestal gaat het om repetitieve handelingen. 

Met behulp van nieuwe technologieën zoals Internet of Things, Sensing en Vision kunnen robots, wanneer een goede samenwerking tussen technologie en robots tot stand komt, ook andere niet-repetitieve taken overnemen. 

Robots worden enkel intelligenter. De samenwerking met verschillende technologieën neemt toe en ook niet-repetitieve taken kunnen uiteindelijk worden uitgevoerd. Hierdoor zal de vraag naar deze robots toenemen. 

2. Toename bedrijven in het buitenland

Op dit moment zijn er ongeveer 3.000 machinefabrikanten in Nederland. Het aantal mondiale bedrijven zal naar verwachting toenemen, vooral in landen met lage lonen (lagere productiekosten). Voor Nederlandse bedrijven betekent dit meer aandacht voor kwaliteit en flexibiliteit. Wat dat betreft krijg je als machinefabrikant meer verwachtingen.

3. Strengere duurzaamheidseisen

Duurzame ontwikkeling is een belangrijke trend die eindgebruikers steeds vaker in een hoog vaandel hebben. Daarom worden de duurzaamheidseisen van machinefabrikanten komend jaar aangescherpt. 

Denk aan energiebesparing en slimme sensoren in machines voor predictief onderhoud (ook wel predictief onderhoud genoemd). Dit kan leiden tot veranderingen in jouw werk.

4. Blijvend personeelstekort

Ook in de nabije toekomst zal het tekort aan technisch geschoold personeel een probleem vormen. Dat geldt ook voor het tekort aan machinefabrikanten. Dit zal de werkdruk verhogen en de ontwikkeling van het bedrijf belemmeren. Een van de oplossingen voor het tekort aan machinefabrikanten: het bedrijf creëert eigen cursussen en trainingen. Dit zorgt er ook voor dat ze sneller in de organisatie blijven.

Benieuwd welke mogelijkheden er voor jou zijn als Machinebouwer? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en bekijk de vacatures.

https://synsel.nl/