Het Thuisgevoel
Image default
Bouwen en verbouwen

Schroeven

Verbouwen is voor veel mensen een stuk moeilijker dan het lijkt. De kleinste fouten kunnen grote gevolgen hebben en dat is voor veel mensen een reden om niet verder te gaan met verbouwen en anderen in te huren. Verbouwen vergt heel veel nauwkeurigheid en kennis, waardoor het zonder goede introductie moeilijk is om te beginnen met verbouwen als hobby of als beroep. Bij verbouwen is het altijd belangrijk om er zeker van te zijn dat materialen goed vastzitten aan elkaar. 

 

Een van de meest bekende stukken gereedschap is de schroef, niet te verwarren met de spijker. Wat veel mensen niet weten is dat er heel veel verschillende soorten schroeven zijn die je in verschillende situaties moet gebruiken. Er worden hier drie soorten schroeven genoemd als inleiding op schroeven.

 

Om te beginnen zijn er universeelschroeven. Dit is de schroef waar je aan denkt als je denkt aan schroeven. Er zijn twee soorten universeelschroeven: universeelschroeven met schacht en universeelschroeven zonder schacht. Ze zijn beide bijzonder geschikt voor het vastmaken van hout, hoewel het geen houtschroeven zijn, en universeelschroeven zonder schacht zijn ook te gebruiken voor een grote hoeveelheid andere materialen zoals kunststoffen en dunne metalen platen.

 

Verder zijn er ook houtschroeven. Deze hebben eigenschappen zoals een boorpunt en een schroefdraad die speciaal zijn ontworpen om met gemak door hout heen te gaan. Er zijn zeven soorten houtschroeven. Terrasschroeven zijn schroeven die je vooral buiten gebruikt op oneffen ondergronden. Bouwschroeven zijn bijzonder lange schroeven die je vooral gebruikt binnen gebouwen die helemaal uit hout bestaan. Verder zijn er nog 5 soorten houtschroeven die eigenlijk alleen qua kop verschillen van elkaar. 

 

Ten slotte zijn er snelbouwschroeven die je voornamelijk binnen gebruikt. Het staal van snelbouwschroeven is gefosfateerd, wat de schroeven beschermd tegen vocht. Voor verschillende soorten constructies zijn er verschillende soorten snelbouwschroeven beschikbaar. Voor versterkte gipsvezelplaten zijn er gipsplaatschroeven, voor gipskartonplaten op metaal zijn er snelbouwschroeven met fijn schroefdraad en voor gipskartonplaten op hout zijn er snelbouwschroeven met transportschroefdraad.

 

https://www.bnvtools.nl/