Het Thuisgevoel
Image default
Zorg

EMDR therapie

Tegenwoordig zijn psychologische aandoeningen meer geaccepteerd en genormaliseerd in de samenleving. Waar je vroeger werd bestempeld als gek of bezeten is het nu duidelijk dat je lijdt aan een psychologische aandoening. Door deze acceptatie is het mogelijk voor wetenschappers om meer geld en tijd en moeite te steken in het onderzoeken van psychologische aandoeningen en behandelingen voor het verlichten en soms genezen ervan. Een van de ontwikkelde therapieën is EMDR.

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR wordt vooral gebruikt voor traumapatiënten zoals slachtoffers van geweld of veteranen die lijden aan PTSS. Voor het behandelen wordt er vaak nog onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van de trauma en de last die de patiënt ondervindt voordat er wordt besloten om over te gaan op EMDR.

 

Bij EMDR wordt de patiënt gevraagd om herinnering aan de trauma te herleven. Belangrijk is dat de patiënt er niet over hoeft te praten, wat vaak betekent dat patiënten die niet kunnen, willen of durven praten over hun trauma extra baat hebben bij EMDR. Terwijl de patiënt de trauma’s herleeft, worden je ogen afgeleid door de therapeut. De therapeut houdt vingers voor je ogen en beweegt ze heen en weer, zodat de patiënt de vingers volgt met zijn/haar ogen. Ook is het mogelijk dat de therapeut werkt met geluiden die van verschillende kanten komen in plaats van met vingers. Hoofdzaak is dat de patiënt wordt afgeleid. Na afloop van zo’n sessie wordt de patiënt gevraagd wat er tijdens de behandeling het meeste is opgevallen.

 

Het effect van meerdere malen de herinneringen opnieuw ophalen en afgeleid te worden tijdens het denken eraan is dat de patiënt langzamerhand minder sterke emoties begint te ondervinden bij het denken aan de gebeurtenissen, omdat de patiënt minder begint te focussen op de gebeurtenissen zelf. Vaak gebeurt het ook dat de patiënt de herinneringen waziger ervaren.

 

Om erachter te komen of EMDR voor jou aan te raden is, is het aan te raden om naar een psycholoog in de buurt te gaan.

 

https://piekerpoli.nl/