Het Thuisgevoel
Image default
Dieren

Hoe je een band kunt opbouwen met je pasgeboren baby

Pasgeboren baby’s kunnen de geluiden van de wereld horen en ruiken. Hun zicht is onontwikkeld en hun focus ligt op objecten op zo’n 30 centimeter afstand. Ze zijn ook in staat om dingen van een afstand te zien. Hun oren kunnen de stem van hun moeder en het geluid van de baarmoeder horen. De eerste objecten die ze herkennen zijn het menselijk gezicht, dat zich meestal op zo’n 30 centimeter afstand bevindt. Binnen de eerste weken na de geboorte leert je pasgeborene gezichten herkennen.

Een korstje vaseline kan het genitale gebied beschermen tegen wrijven op een luier. De benen en voeten van een pasgeborene worden ingeleverd, hun tenen overlappen elkaar en hun nagels zien er ingegroeid uit. Veel van deze functies maken het moeilijk om te vertellen wat een baby eet, dus een voedingslepel of fles kan het perfecte ding zijn om ze te voeden.

De lichaamstemperatuur van een pasgeborene schommelt overdag van 15 tot 16 graden. Een gezonde pasgeborene zal een variërende lichaamstemperatuur hebben. Ze passen zich ook nog niet aan een dag-en-nachtcyclus aan. Om je pasgeborene te helpen zich aan te passen, beperk je activiteiten tot overdag en maak je de kamer ’s nachts donker en stil. Ze zullen er uiteindelijk achter komen dat ’s nachts een tijd is om te slapen en te spelen, maar voor nu kan het een goed idee zijn om het rustig aan te doen en je baby 15-16 uur per dag te laten slapen.

De wakkere uren van een pasgeborene zijn cruciaal voor de band met hen. Ze zijn alert, ontvankelijk en gretig om te voeden. Dit is de beste tijd om een band op te bouwen met je baby en ze hebben de beste herinneringen. Je kunt je pasgeborene in je armen houden en een tijdje met ze spelen. Tijdens de vroege ochtenduren kun je zelfs hun buik voelen groeien als ze wakker worden. Een gezonde, gehoorzame baby zal een goede vriend zijn.

Een pasgeboren baby is afhankelijk van anderen voor warmte en voeding. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is voor ouders om bij hun pasgeborene te zijn. Een nieuwe baby heeft veel verschillende reflexen, en deze kunnen behoorlijk verrassend zijn. Hoewel pasgeborenen niet doelgericht zijn, hebben ze wel een aantal echt verbazingwekkende vaardigheden. Ze hebben niet het vermogen om hun behoeften en voorkeuren te communiceren, dus ze zijn erg afhankelijk van anderen voor warmte, eten en comfort.

De reflexen van een pasgeborene omvatten een wortelreflex, wat een manier is om zich tot voedsel te wenden en hun ogen te concentreren. Deze reflex wordt de ‘wortelreflex’ genoemd en gebeurt wanneer een pasgeborene zich naar een voedselbron wendt. Naarmate ze groeien, zal hun gezichtsvermogen zich ontwikkelen en zullen ze in staat zijn om de stem van hun moeder en andere stemmen te herkennen. Ze zullen niet glimlachen totdat ze ongeveer zes weken oud zijn.


Lees verder op onze baby blog