Het Thuisgevoel
Image default
Groothandel

Hoe de inrichting van je winkel helpt om succesvol te zijn

Heb je een winkel, of ben je van plan er eentje te gaan beginnen? Dan zijn er heel veel zaken waar je goed over na moet denken of waar je dagelijks tegenaan kan lopen. Er zijn veel dingen die moeten kloppen om van jouw winkel een succes te maken. De juiste inrichting, zowel voor de schermen als erachter, is daar zeker één van.

De juiste inrichting begint al achter de schermen

Om je winkel netjes, opgeruimd en overzichtelijk te houden, zal je ook achter de schermen georganiseerd te werk moeten gaan. Het is onmogelijk om je winkel systematisch en netjes in te richten, terwijl je magazijn een grote puinzooi is.

De juiste volgorde om je winkel in te richten is dus eigenlijk door te beginnen in het magazijn. Zorg voor goede magazijnstellingen, die qua formaat aansluiten bij de goederen die je wil gaan verkopen. Maak voor jezelf een systeem om alles hier netjes in op te slaan, op zo’n manier dat je altijd precies kan vinden dat je zoekt en in één oogopslag kan zien of een bepaald product nog op voorraad is als een klant hierom vraagt. Natuurlijk houd je je voorraden ook bij via een digitaal systeem, maar ze daadwerkelijk voor je zien is belangrijk. Door alles netjes op te bergen zie je ook direct of je nog ruimte hebt voor nieuwe voorraden, of dat het zaak is om eerst meer spullen te verkopen voor je weer in gaat kopen. Daarnaast zorgt een overzichtelijk magazijn er ook voor dat je niet snel voorraden kwijtraakt of dat er schade ontstaat. Achteloos opgestapelde dozen kunnen omvallen, en hierbij kan de inhoud beschadigd raken. Door alles direct na binnenkomst netjes in de magazijnstellingen op te bergen voorkom je dit.

Voor de schermen: wat wil je uitstralen?

Als het magazijn op orde is, is het tijd om de winkelvloer in te richten. Denk goed na voor je je winkelstellingen aanschaft en kies voor een materiaal en uitstraling die precies passen bij wat jou voor ogen hebt. Wil je een knusse of juist stoere uitstraling hebben? In beide gevallen kan een houten winkelstelling goed werken, afhankelijk van het design. Ga je meer voor een trendy of industriële look dan kies je eerder voor metaal. Denk hier goed over na voor je je inrichting definitief maakt, zodat je zeker weet dat je meubilair past bij wat je verkoopt en hoe je de sfeer voor ogen hebt. Het is belangrijk dat dit allemaal met elkaar matcht, anders hebben je klanten geen idee in wat voor winkel ze terecht zijn gekomen. Ook hier geldt overigens weer, net als in het magazijn, dat een nette, systematische indeling aan te raden valt. Zo blijft je winkel overzichtelijk, en kunnen zowel je klanten als jij makkelijk alles vinden.