Het Thuisgevoel
Image default
Huishoudelijk

Op maat gemaakte gordijnen

Wanneer je op zoek bent naar gordijnen die passen bij jouw industriële, moderne, landelijke of Scandinavische interieur of gordijnen die niet iedereen in Nederland heeft, dan zijn op maat gemaakte gordijnen een uitkomst. Jij kiest de stof, het soort gordijn en de confectie die jij het allermooiste vindt. Vervolgens gaat het naaiatelier aan het werk en maakt jouw gordijnen precies zoals jij die graag wilt hebben.

Moderne gordijnen in alle kleuren en stijlen die je maar kunt wensen

De keus uit raambekleding lijkt steeds groter te worden, van rolgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen tot overgordijnen in alle denkbare stoffen. Vooral polyester, linnen en velours worden veel gebruikt momenteel. Wanneer je kiest voor op maat gemaakte gordijnen kun je deze ook nog eens uitzoeken in precies die kleur die jij wenst of die stof met dat ene mooie sprekende werkje. Maar bij het uitzoeken van de stof moet je wel met een aantal dingen rekening houden, denk hierbij aan de breedte van de stof, de lichtdoorlaatbaarheid en de toepassing ervan.

Stof voor de op maat gemaakte gordijnen uitzoeken

Wanneer je stof voor je op maat gemaakte gordijnen gaat uitzoeken, kun je kiezen uit twee breedtematen. Er zijn namelijk stoffen van 140-150 centimeter breed en kamerhoge stoffen. Beide dienen anders toegepast te worden. Je keus is dan ook afhankelijk van de lengte en de breedte van je gordijnen. Wanneer het hebben van een verticale naad niet nodig is moet je dit ook proberen te voorkomen. Soms is de ene stofmaat dan dus handiger dan de andere. In eerste instantie lijkt het of de kamerhoge variant duurder is, echter moet je bedenken dat je hier in de meeste gevallen ook maar de helft van de stof van nodig hebt voor het maken van het gordijn.

De lichtdoorlaatbaarheid van je gordijn op maat

Wanneer de op maat gemaakte gordijnen op je slaapkamer komen te hangen dan stel je hier waarschijnlijk andere eisen aan, dan een gordijn voor in je woonkamer bijvoorbeeld. Een slaapkamer wil je graag donker hebben, een gordijn met een verduisterende functie is dus een slimme keus. Dit is echter niet altijd wat je ook in je woonkamer wenst. Licht van buitenaf is daar misschien juist wel gewenst alleen wil je de inkijk beperken. Met de toepasbaarheid van je gordijn moet je dus rekening houden bij het uitzoeken van de gordijnstof. Het is handig om te weten dat blackout stoffen geheel verduisterend zijn door de coating die erop aangebracht is. Dimout stoffen zijn 60 tot 90 procent verduisterend.

Gordijnconfectie

Een groot voordeel bij op maat gemaakte gordijnen is dat je ook kunt kiezen voor een bepaalde confectiemethode. Kijk bijvoorbeeld welke methode jij het mooiste vindt. Wil je een roede en een gordijn met zeilringen? Of ga jij voor een klassieke plooi, enkel, dubbel of driedubbel? Tegenwoordig zijn ook wave gordijnen heel erg in. Dit is een wat nieuwere afwerking waarbij je gordijn juist heel strak en regelmatig hangt. Wil jij meer informatie over op maat gemaakte gordijnen? Kijk dan eens op de website van  Echtgordijn.