Het Thuisgevoel
Image default
Onderwijs

3 X inspiratie voor kunstzinnige dagprojecten op de basisschool

Verbreden of verdiepen

Soms is één workshop genoeg. Maar soms wil je een hele dag aan de slag met kunst en cultuur. Om te verbreden, of juist te verdiepen. Dan is het een goed idee om een dagproject te organiseren. Tijdens een dagproject worden de leerlingen een hele dag lang begeleid door kunstprofessionals die precies weten hoe ze de kinderen moeten inwijden in de basisbeginselen van hun vak.

Een hele dag cultuurproeven

Een super leuk dagproject voor een brede kennismaking met kunst en cultuur, is een cultuurproeverij. Dit is een dag vol kunstzinnige en culturele activiteiten. Kinderen kunnen zelf een selectie maken van de activiteiten waar zij graag aan mee willen doen. Natuurlijk is er van alles te doen op het gebied van muziek, dans en theater. Maar ook digitale media en disciplines op het snijvlak van kunst en techniek zijn natuurlijk vertegenwoordigd. Kortom: een cultuurproeverij heeft een super gevarieerd aanbod, met voor ieder kind een passend programma.

Samen een voorstelling maken

Tijdens een dagproject hebben we wat meer tijd dan tijdens een losse workshop. Daar maken we vaak gebruik van door met de kinderen een voorstelling te maken. Voor het hele maak- en repetitieproces – en natuurlijk: de voorstelling zelf! – is een hele dag immers absoluut geen overbodige luxe. We maken voorstellingen op het gebied van dans, muziek en theater. Met de hele klas, of zelfs met de hele school. Natuurlijk behoort een film maken ook tot de mogelijkheden. Inclusief een opname die de kinderen mee naar huis kunnen nemen.

Circus op school

Een van de kunstvormen die eigenlijk pas écht goed tot haar recht komt tijdens een dagproject, is het circus. Er zijn zo ontzettend veel verschillende circusactiviteiten, dat je in losse workshops eigenlijk geen goed overzicht kunt geven van wat het inhoudt om circusartiest te zijn. Daarom vinden wij het ook zo leuk om circusdagen te organiseren. Tijdens dit dagproject maken de leerlingen kennis met alle verschillende circusdisciplines: jongleren, balanceren, acrobatiek en de clown uithangen. Natuurlijk gaat niemand naar huis voordat we met z’n allen een spetterende circusvoorstelling neergezet hebben.

https://www.grotebroer.nl