Het Thuisgevoel
Image default
Verbouwen

Stappenplan om zelf ramen te plaatsen in zelfbouw

Wil je als zelfbouwer aan de slag met het plaatsen van ramen? Dat kan! Ramen plaatsen is niet weggelegd voor iedereen, maar mits een beetje handigheid en de hulp en ondersteuning van Raamwinkel.be, moet het je zeker lukken. De zelfbouwer vindt alle mogelijke informatie, video’s en tips op Raamwinkel.be.

Oude ramen verwijderen

Je begint natuurlijk met het verwijderen van je oude ramen. Eerst en vooral haal je het raam uit de scharnieren en maak je ze los. Je begint altijd van onder naar boven. Wil je het raamprofiel verwijderen, dan zul je er op een aantal plaatsen moeten doorzagen. Daarna kan je met de hulp van een koevoet, de profielen verwijderen. Afhankelijk of je ramen vastgemaakt zijn met een een anker of met schroeven, zal je een hamer en beitel moeten gebruiken in het eerste geval, terwijl je in het tweede geval, de profielen kan losschroeven.

Let er wel op dat je tijdens het hele proces zo weinig mogelijk schade maakt aan de muren. Deze moeten recht zijn als je nieuwe ramen gaat plaatsen als zelfbouwer.

Het plaatsen van Belgische & Duitse topramen

Je nieuwe ramen, die haal je natuurlijk bij Raamwinkel.be. Daar vind je als zelfbouwer tegen de scherpste prijs, kwalitatieve ramen van topmerken. Bovendien ondersteunen ze je als zelfbouwer optimaal.

Beschik je over spouwmuren, dan zijn ankers de aangewezen manier om je nieuwe ramen te gaan vastzetten, bij een volle muur wordt meestal voor schroeven gekozen.

Met de hulp van houten spieën zet je de ramen helemaal waterpas. Vervolgens veranker of schroef je ramen stevig in de muren. Werk je met ankers zet ze dan stevig vast en plooi ze in een hoek van 90°. Gebruik hierbij ook speciale kozijnpluggen en boor gaten in zowel de raamkozijn als de muur. Om de 40 cm een schroef bevestigen is perfect. Snel drogende cement zorgt dat je ramen vast komen te zitten.

 

Het isoleren van je ramen

Isolatie wordt ook als zelfbouwer steeds belangrijker, dus vergeet niet de voeg tussen de raam en de muur luchtdicht te maken. Breng ook isolatie aan tussen de aansluitvoeg en het raam. Dit merk je op langere termijn ongetwijfeld in je portefeuille.

Nadat je de isolatie – eventueel met polyurethaanschuim – hebt aangebracht, is het tijd om de ramen met siliconen af te werken en vervolgens af te kitten. Zorg voor een laag siliconen op de vensterbank en de raamkader.

Zo in principe zit de klus er nu op. Wil je meer informatie als zelfbouwer, of de nodige ondersteuning van professionals, kijk dan zeker eens op Raamwinkel.be. Daar hebben ze alles voor de zelfbouwer en leren je ze van A tot Z hoe je ramen plaatst. Zo kun je tot honderden euro’s besparen op je ramen.

https://www.raamwinkel.be/nl