Het Thuisgevoel
Image default
Verbouwen

Zorg voor een goede isolatie van je woning

Een goede isolatie van een woning is zowel belangrijk voor je portemonnee als voor het milieu. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte je verliest en hoe minder je dus moet stoken. Daarnaast zorgt een huis dat goed is geïsoleerd voor een lagere uitstoot van CO2, waardoor je dus ook je steentje bijdraagt aan het milieu. Er zijn vandaag de dag verschillende manieren om je huis op een goede manier te isoleren.

Osb platen zijn multifunctioneel

Een populaire manier van isoleren, is het gebruik van osb platen. Dit zijn platen die gemaakt zijn uit houtsnippers van naaldhout die op elkaar gelijmd zijn. Ze worden kruislings op elkaar geplaatst en nadien met een hoge druk tot een plaat geperst. Het grote voordeel van het gebruik van osb platen is dat beide kanten gebruikt kunnen worden. Daarom worden ze vaak gebruikt om een zolder verder af te werken. Aan de ene kant wordt het isolatiemateriaal bevestigd en de andere kant wordt geplaatst tegen het dak.

Bovendien zijn deze platen multifunctioneel. Doordat ze flexibel en stevig zijn, worden ze in sommige situaties ook gebruikt om als ondervloer te dienen. Heb je na de renovatie of isolatie nog enkele platen over? Dan kan je ook je creatieve zelf laten gaan en meubelstukken maken met osb platen.

Belangrijk om te weten is dat osb platen milieuvriendelijk zijn omdat ze gemaakt worden van hout dat het FSC-keurmerk heeft. Er komt amper afval vrij en het afval dat vrijkomt, wordt ook gebruikt als brandstof. Andere stoffen die eventueel zouden vrijkomen bij het productieproces zijn onschadelijk.

Vergeet geen dampscherm te plaatsen

Een dampscherm is een folie die voornamelijk wordt gebruikt bij de isolatie van een dak. Het is een volledig waterdichte folie die ervoor zorgt dat de condensatie die in je woning ontstaat, wordt tegengehouden. Op deze manier komt het isolatiemateriaal niet in contact met het vocht. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een folie, maar soms wordt er ook gekozen voor papier uit aluminium, wat hetzelfde effect heeft.

Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen een dampscherm en een dampopen folie. Ze hebben namelijk de tegenovergestelde werking: het zorgt ervoor dat er damp wordt doorgelaten doordat deze folie aan de buitenkant van de constructie wordt geplaatst. Op die manier zorgt deze folie ervoor dat vocht dat toch door het materiaal is kunnen dringen, kan verdampen zonder dat het isolatiemateriaal wordt beschadigd. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om dampdoorlatende folie te plaatsen. Deze laat minder vocht door dan een dampopen folie.

Wanneer je niet goed weet wat je juist moet plaatsen, kan het ook interessant zijn om een zelfregulerende dampfolie te plaatsen. Deze folie past zich namelijk aan het weer aan. In de winterperiode wordt het vocht tegengehouden, in de zomer laat het vocht door.