Het Thuisgevoel
Image default
Wijn

Alles wat je wilt weten over primitivo Salento wijnen

Primitivo Salento is een toegankelijke en populaire Italiaanse wijn. Italië is onderdeel van de Oude Wijnwereld. Hier produceren ze al eeuwen wijn waarbij ze tradities en ambacht in stand houden. Wijnhuizen of wijnbedrijven dragen ze hier ook vaak over van generatie op generatie. Daarnaast is er veel aandacht voor de grond en het terroir van de wijn. Daarom komen niet alleen de meest prestigieuze wijnen uit de Oude Wijnwereld, maar ook de toegankelijke wijnen. 

De primitivo Salento komt uit Zuid-Italië. Maar wat maakt deze wijn zo bijzonder en populair? Laten we dieper ingaan op een aantal interessante weetjes. Dan heb je ook meteen wat leuks te vertellen bij het schenken van deze overheerlijke wijn. 

Wat betekent primitivo?

De meeste wijnen krijgen de naam van de regio, wijngaard of van de druivensoort. Zo is Salento de regio waar de wijn wordt verbouwd. Maar er zit ook een bijzonder verhaal aan de oorsprong van de primitivo. 

De druif heeft zijn naam te danken aan een achttiende-eeuwse monnik. Men zegt dat hij een passie had voor planten. Met zijn kennis merkte hij op dat de primitivo druivensoort sneller rijp werd dan de andere druivensoorten. De monnik gaf daarom deze druif de naam ‘primitivus’. Dit is het Latijnse woord voor ‘als eerste rijp’ of ‘vroege rijping’. Vanuit de provinci Bari breidde de primitivo uit naar Taranto en vervolgens ook naar Salento, waar de primitivo Salento vandaan komt.  

Primitivo Salento wijngaard

De primitivo Salento wordt geproduceerd bij wijnmakerij Masseria Borgo dei Trulli. De wijnmakers geloven dat de essentie van een goede wijn zit in het geweldige fruit, hard werken en een passie voor wijn maken. Jaren geleden zag Orion Wines, de drijvende kracht achter Masseria Borgo dei Trulli, de potentie in de Zuidelijke regio van Puglia. De unieke bodem, uitstekend microklimaat en de oude bestaande wijngaarden zijn perfect voor het maken van fantastische wijnen. 

Het hart van deze vruchtbare regio is Salento. Het bijzondere terroir en de wijngaarden maken de best mogelijke en bijzondere wijnen. Zo ook de primitivo Salento wijnen. Dit bereiken ze door optimaal gebruik te maken van de wijngaard, het klimaat en het land waar ze de druiven op verbouwen. 

Terroir van de primitivo Salento

Zoals bij iedere wijn is het terroir bepalend voor het karakter en de smaak van de wijn. Onder terroir vallen factoren zoals, bodemsamenstelling, ligging van de wijngaard, weer, aantal zonuren en de natuur om de wijngaard heen. Het terroir van de primitivo Salento bestaat uit kalkhoudende klei. De regio staat daarnaast bekend om de matige winters en droge lentes en zomers. 

Ook bijzonder is dat de wijnboeren primitivo druiven strikt met de hand oogsten. Iedere druiventros selecteren ze met uiterste zorgvuldigheid en onderwerpen ze aan een traditionele maceratie van 10 tot 12 dagen op de schil. Dit is een belangrijk proces. Hierbij ontstaat fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur. De alcoholische gisting wordt opgevolgd door een malolactische gisting. Na dit proces rijpen ze de wijn voor een half jaar in eikenhouten barriques, om vervolgens nog 2 tot 3 maanden door te rijpen in de fles. Er zit veel liefde en aandacht in iedere fles primitivo Salento wijn.

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-primitivo-igp-salento

Gerelateerde artikelen

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten wijnglazen?

4 Redenen waarom chardonnay ’s werelds populairste witte wijn is