Het Thuisgevoel
Image default
Wijn

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten wijnglazen?

Wijnglazen is misschien wel het enige glassoort waar zoveel verschillende soorten van bestaan. Je komt kleine, grote, bollen, dunne en zelfs hele grote wijnglazen tegen. Je zou je bijna gaan afvragen waarom er nou eigenlijk zoveel verschillende soorten te vinden zijn. Gelukkig hebben wij het antwoord op deze vraag voor je klaarliggen. Als echte expert op het gebied van glaswerk helpen wij je met deze prangende vraag uit de brand.

Wijnglazen op basis van het type druif

Als je al een paar jaar meegaat in de wereld van wijnen, dan weet je één ding zeker. Dat is dat geen enkele wijn hetzelfde is. De locatie, omgeving, grond, klimaat en het druivenras bepaalt de smaak. Daar komt ook nog eens bij dat druiven vaak gebelend worden. Bijvoorbeeld 50% Syrah en 50% Merlot in één fles. Maar doordat geen één druif of wijn hetzelfde is zal ook de vraag naar glazen telkens weer anders zijn. Elke druif heeft z’n eigen soort ontwikkeling nodig in het glas. Het is belangrijk dat de wijnglazen hierop aansluiten.

Een kwestie van smaak

Niet alleen de wijn is een kwestie van smaak, maar ook de wijnglazen. De één is een liefhebber van een strak en modern design. Terwijl de ander juist weer op zoek is naar een echte klassieker zoals vintage wijnglazen. Het is dus echt ook een kwestie van smaak welke glazen je mooi vindt. Omdat er zoveel verschilende smaken zijn hebben ontwerpers overal rekening mee gehouden. Daar komt dan ook nog eens het soort druif bovenop. Kortom door de kwestie van verschillende smaken moet er een hoop afgestemd worden en krijg je een vrij brede collectie.

Verschillende glasmerken zorgen voor een breed aanbod

Daar komt ook nog eens bij dat er heel veel verschillende glasmerken zijn. RCR Cristalleria ontwerpt bijvoorbeeld weer wijnglazen met een modern Italiaans design, maar ook echte vintage glazen. Terwijl een merk als Lehmann weer puur alleen voor de druiven een glas ontwerpt. Er wordt dus niet gekeken wat iemand mooi vindt of wat anderen graag zien. Ze kijken puur naar wat het goed doet bij de druiven en de wijn. Daarom hebben ze voor elk type wijn een glas ontworpen. Doordat elke designer weer een andere kijk erop heeft ontstaat er al snel een breed aanbod.

Welke wijnglazen kan je zelf het beste kiezen?

Uiteraard ontstaat er nu ook de vraag welke wijnglazen je nou eigenlijk zelf het beste kan kiezen. Zijn dit de glazen die het beste bij je favoriete druif passen of gewoon algemene glazen. Het eerste wat wij adviseren is om gewoon te kijken naar wat je mooi vindt. Een goed glas doet in principe altijd recht aan je wijn. Ben je echt Sommelier of wil je de wijnkennis verder verbreden? Dan kan het slim zijn om te overwegen een paar wijnglazen voor bijvoorbeeld je favoriete druif aan te schaffen. Dit is dus even iets wat je goed moet gaan onderzoeken als je een keuze gaat maken. Er is wel één uitzondering op deze regel. Drink je Bourgogne wijn? Kies dan altijd voor wijnglazen voor Bourgogne wijnen want deze wijn heeft gewoon een apart glas nodig.

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/wijnglazen/