Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Het onderhouden van een tuinhuis

 

Steeds vaker kiezen Nederlandse huishoudens voor een tuinhuis of een blokhut. Een tuinhuis kopen biedt hen verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je na een lange werkdag even terug te kunnen trekken. Geen drukke kinderen of zeurende partner, maar een moment voor jezelf. Daarbij geniet je met een tuinhuis het hele jaar door van al het moois wat de tuin je te bieden heeft. Dat geldt overigens niet alleen voor een tuinhuis. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om een overkapping in de tuin te plaatsen. De combinatie van een overkapping met een terrasverwarmer maakt dat je al vroeg in het voorjaar buiten kunt zitten. Evenals dat je op een zomeravond niet naar binnen hoeft; de terrasverwarmer maakt het zeer aangenaam onder de veranda. 

Dit artikel vertelt je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij het onderhouden van een tuinhuis. Heb jij in het verleden al eens gedacht aan het plaatse van een tuinhuis in je tuin? 

 

Zet het hout van je tuinhuis regelmatig in de beits 

Een van de manieren waarop je een tuinhuis kunt onderhouden, is het beitsen van de buitenzijde hiervan. Het hout waarvan de meeste tuinhuizen gemaakt worden komt bloot te staan aan vocht. Beits voorkomt dat het vocht direct in het hout trekt, wat zou kunnen leiden tot houtrot. Iets wat de constructie verzwakt en daarbij veelal lastig te herstellen is. Het beitsen van een tuinhuis is niet ingewikkeld. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Belangrijk is het wel om de juiste beits te gebruiken. In de bouwmarkt kan men je hierover adviseren. Wanneer een tuinhuis volledig van steen gemaakt is, zou je de buitenzijde hiervan periodiek kunnen impregneren. Op deze manier voorkom je dat er vocht in de poreuze stenen van het tuinhuis trekt. 

Zorg voor voldoende ventilatie in het tuinhuis 

Afhankelijk van de plek waar je het tuinhuis plaatst, kan er veel vocht in het tuinhuis blijven zitten. Datzelfde geldt overigens voor bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin of een blokhut. Het is belangrijk om de ruimte, in dit geval het tuinhuis, goed te laten ventileren. Zit er geen raam in het tuinhuis? Laat de deur in dat geval geregeld geopend. Op deze manier neemt de wind van buiten het vocht mee. Het voorkomt dat er al snel schimmelvorming ontstaat in het tuinhuis. Niet alleen geeft dit het tuinhuis een onhygiënische uitstraling. Ook is het verhelpen van schimmels, welke bijvoorbeeld op het plafond van het tuinhuis kunnen groeien, vaak behoorlijk lastig. Met hygrometer houd je de luchtvochtigheid in het tuinhuis in de gaten. Overigens kan het helpen om het tuinhuis beter te isoleren. 

 

Kijk goed naar het ontwerp van een tuinhuis bij de aanschaf 

Wanneer je de aanschaf van een tuinhuis overweegt, is het zaak om al bij de aankoop hiervan rekening te houden met de onderhoudsvriendelijkheid. Een houten tuinhuis heeft meer onderhoud nodig, wanneer deze in direct contact staat met de ondergrond. Door te kiezen voor een tuinhuis op een betonnen fundament is de kans op bijvoorbeeld rottend hout aanzienlijk kleiner. Het is een voorbeeld van een aspect om rekening mee te houden.

 

Gerelateerde artikelen

Een wand maken met betondelen

Zonwering-trends voor in de winter

LVT of laminaat: welke vloersoort is beter?