Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Hoe milieuvriendelijk zijn groendaken?

 

Veel mensen raken geïnteresseerd in groendaken omdat het een relatief nieuw idee is. Een groendak is een dak met flora erop. Het is eigenlijk gewoon een dak waar je planten op kunt laten groeien. De planten die erop geplant kunnen worden zijn grassen en kruiden. Sedum is echter de meest voorkomende plant die wordt gebruikt voor groendaken. Om de planten gezond te houden is er op het dak een groeisysteem met een beschermend weefsel, drainage en een substraat waar de plantmatten wortel schieten. Met het systeem kan een groendak lang onderhouden worden. Daarnaast heeft een groendak veel goede milieueffecten. Hieronder volgen enkele redenen waarom groendaken milieuvriendelijk zijn.

Groendaken werken als isolatoren

In de zomer is het niet verwonderlijk dat de temperatuur op een plat dak snel kan oplopen. Warmte trekt naar de donkere tint van de dakbedekking waar het vervolgens je huis binnensijpelt. Dit kan worden verminderd door een groendak te plaatsen. De groene daken profiteren van de isolatie van de planten. Dit kan de zomertemperaturen in huis tot wel 4 graden verlagen. Zo hoef je je airco niet te koud te zetten. Zo bespaar je meer op stroom. Het tegenovergestelde hiervan gebeurt ook in de winter. Je huis houdt de warmte beter vast in de winter. Dit betekent ook dat Je je verwarming niet altijd hoeft aan te zetten, wat de elektriciteitskosten kan verminderen. Dit maakt een groendak een goede manier van tuinaanleg.

Groendaken kunnen je zonnepanelen redden

Misschien heb je al zonnepanelen op je daken. De zonnepanelen kunnen echter uitschakelen als ze te heet worden om oververhitting en de mogelijkheid van brand te voorkomen. Je kunt een beter rendement behalen als je het combineert met een groendak. Wanneer je zonnepanelen omringd zijn door de planten op het groendak, kunnen de zonnepanelen in de zomer langer en beter functioneren. De groendaken koelen namelijk het dak eronder. Zo worden je zonnepanelen niet te warm. Dit kan het rendement van je zonnepanelen tot wel 6% verhogen.

Planten op groene daken kunnen de daken beschermen

Sedum of andere planten die het dak bedekken, kunnen de bescherming van je dak verbeteren. De levensduur van je kamer kan negatief worden beïnvloed door UV-licht. Volgens onderzoek kunnen dakbedekkingen onder groendaken tot wel twee keer zo lang meegaan. Sedumplanten leveren je ongetwijfeld een aanzienlijk voordeel op als je rekening houdt met de kosten van vernieuwing. Met andere woorden, een groendak geeft je het voordeel van een dubbele levensduur van je dakbedekkingsmaterialen.

Groendaken hebben de mogelijkheid om water op te slaan

Een mogelijkheid om water op te slaan is iets dat groendaken hebben. Onder de sedumplanten bevindt zich een systeem van kleine kopjes en waterabsorberend substraat. Hierdoor wordt de regen opgevangen en langzaam afgegeven aan het groendak. Dit kan het rioolstelsel ontlasten bij hevige regenval en de kans op waterschade verkleinen.