Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Houtbriketten; welke soort kies jij?

Houtbriketten; welke soorten zijn er allemaal en welke kun je het beste kiezen voor jouw open haard? Briketten worden geperst van onbehandeld, droog houtafval en hier worden geen bindmiddelen bij gebruikt. Dit maakt ze een milieuvriendelijk en perfect alternatief voor brandhout. Houtbriketten staan erom bekend een zeer lange brandduur te hebben en ze kunnen dus nog urenlang doorsmeulen op je haardvuur. Je kunt kiezen uit vier verschillende houtbriketten, namelijk Nestro Eik briketten, Pinikay Eik briketten en Ruf Eik briketten en BioBriq briketten. Deze soorten zijn allemaal te koop bij Openhaardhout Gigant.

 

Nestro Eik briketten

Nestro Eik briketten staan bekend om hun levendige vlammenspel. Het heeft het uiterlijk van hout en geeft een gelijkmatige warmte en sfeer af. Vanwege het lage vochtgehalte branden deze briketten snel. Nestro Eik briketten branden lang en traag en hebben een lengte van 28 centimeter en een lengte van 9 centimeter. Deze briketten zijn perfect voor open en gesloten haarden, kachels en vuurkorven.

 

Pinikay Eik briketten

Pinikay Eik briketten branden gelijkmatig en hebben een groots en mooi vlammenspel. Pinikay Eik briketten hebben een gat in het midden dat er voor zorgt dat er extra zuurstof wordt aangezogen tijden de verbranding. Deze briketten hebben een langere spreiding en afgifte van warmte. Ze zijn 30 centimeter lang en hebben een diameter van 5 centimeter. Pinikay Eik briketten zijn geschikt voor open en gesloten haarden, kachels, vuurkorven en speksteenkachels.

 

Ruf Eik briketten

Ruf Eik briketten zijn meer om te gloeien dan om te branden. Nadat ze ongeveer tien minuten hebben gevlamd zullen ze de rest van de tijd nagloeien. Hierdoor komt de warmte traag op gang, maar het geeft wel langer warmte af dan de andere houtbriketten. De lengte van de Ruf Eik briketten is 15 centimeter, de breedte is 30 centimeter. Ruf Eik briketten zijn geschikt voor open en gesloten haarden, kachels en vuurkorven.

 

BioBriq briketten

BioBriq briketten hebben een mooi vlammenspel en zijn zeer zuinig in het gebruik. De efficiëntie van de energie is hoger dan bij normaal hout en het is daarnaast een ecologisch en duurzaam product. Ze geven een langdurige en gelijkmatige warmte af. BioBriq briketten worden samengesteld uit zuivere houtresten en ze branden lang. De lengte is 28 centimeter en de BioBriq briketten zijn 16 centimeter breed. Je kunt ze zowel voor kachels als open haarden gebruiken.

 

Welke soort briketten kunt je het beste kiezen?

De keuze van de briket soort is afhankelijk van het vlambeeld, de luchttoevoer en de soort verwarming (kachel, vuurhaard of open of gesloten haard). Gebruik de houtbriketten keuzehulp.

Daarnaast heeft het kiezen voor houtbriketten een groot aantal voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te stapelen en erg compact, waardoor ze weinig opslagruimte nodig hebben. Door het lage vochtgehalte branden de briketten snel en is het rendement zeer hoog. Ze gloeien lang na, geven veel energie en door een verbranding die CO2 neutraal is het een milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord product. Omdat briketten gemaakt worden zonder bindmiddel, blijft er bijna geen as over.

 

Hoe kun je briketten het beste bewaren?

Wil je het beste uit je briketten halen, dan kun je deze het beste bewaren op een droge plek. Briketten hebben een laag vochtgehalte van 5 tot 10 procent. Als dit verloren gaat door de briketten op een vochtige plek te bewaren, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit. Ze vallen dan uit elkaar en het rendement zal een stuk lager zijn. Het beste kun je de briketten op een pallet bewaren, zodat ze niet in contact staan met de grond en geen vocht uit de grond kunnen opnemen.