Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Huis kopen met een gouden herinnering

Ben je van plan een huis te kopen? Dan moet je veel zaken van te voren regelen. Maar wat moet je nou allemaal regelen? In deze blog ga je daar meer over lezen en geef ik je een kijkje in mijn eigen ervaring hierin.

 

Budgetteren

Voordat je opzoek gaat naar een huis is het van belang dat je weet hoeveel geld je kunt besteden. Hierbij kun je het beste gebruik maken van een hypotheekadviseur. Hierbij zijn er twee mogelijkheden. Keuze één is dat je rechtstreeks naar een bank gaat waarbij de een adviseur van de bank zelf jou helpt. Keuze twee is om een onafhankelijke hypotheekadviseur te kiezen, en hier is dan ook mijn keuze op gevallen. Het voordeel van het hebben van een onafhankelijk hypotheek adviseur is dat je niet zelf alle banken langs hoeft te gaan om te kijken waar je het beste aanbod kunt krijgen.

 

Bezichtigen en bieden

Wanneer je weet hoeveel geld je kunt lenen kun je huizen gaan bezichtigen. Het is handig om van te voren een checklist te maken met de dingen die jij belangrijk vindt. Bespreek dit met je makelaar om te voorkomen dat je huizen gaat bezichtigen die niet aan je eisen voldoen. Wanneer je een huis gaat bezichtigen kun je dit het beste overdag doen. Overdag zie je alles scherper waardoor je een beter beeld krijg van hoe huis er uit ziet. Maak tijdens de bezichtiging zelf foto’s. De foto’s van de makelaar zijn namelijk in de meeste gevallen een tikkeltje misleidend. Wanneer je het geschikte huis gevonden hebt kun je overgaan tot bieden. Omdat er tegenwoordig veel wordt overboden kun je het beste met je makelaar overleggen wat te doen. Dit doordat ze inzicht hebben in het aantal geïnteresseerden en in nauw contact staan met de verkopende partij.

 

Tekenen en overdracht

Het is zover, je bod is geaccepteerd en je kunt de koopovereenkomst gaan tekenen. Hierbij is het belangrijk dat je een aantal zaken goed controleert. Kloppen de afspraken die jullie van te voren hebben gemaakt? Is de hoogte van de koopsom correct? Klopt de datum van de overdracht? Maak van te voren tijd om dit in alle rust door te lezen zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Wanneer alles klopt kan de koopovereenkomst getekend worden en is het wachten op de dag van de overdracht. De overdracht gebeurd altijd bij een notaris. De notaris regelt alle juridische zaken rondom de overdracht. De notaris is onafhankelijk en heeft daarom het beste voort met beide partijen. Beide partijen worden onderzocht door de notaris en wanneer er in dat proces niks geks naar voren komt kan de overdracht doorgaan. Daarnaast bewaakt de notaris ook het financiële proces en zorgt daarbij dat er eerlijk en gelijk wordt overgestoken. Zelf ben ik via een vriend terecht gekomen bij VWZ notarissen welke hier net zoals ik zeer tevreden over is. Het huis heb ik samen met mijn vriendin gekocht. Wij hebben er voor gekozen om een samenlevingscontract aan te gaan welke we ook bij deze notaris hebben laten opstellen.

 

Het gouden randje

Wij wouden niet trouwen maar wel een mooi aandenken hebben aan ons samenlevingscontract. Bij de juwelier konden wij niet vinden wat we zochten, we wouden iets unieks. Wij kwamen uiteindelijk uit bij Nelleke Plegt in Delden, wie sierraden met de hand en op maat maakt. Nadat wij onze wensen hadden besproken is Nelleke aan de gang gegaan. Dit heeft geresulteerd in een prachtig herinneringssierraad waar wij de rest van ons leven met glimlach op terug kunnen kijken.

Gerelateerde artikelen

Waarom geven hondeneigenaren hun hond vers vlees?

Verhuisstress: 4 tips voor meer rust

Een schoonmaker bij je thuis