Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Velvet fauteuil: een interessant meubel

Als je op zoek gaat naar een nieuwe fauteuil is dat vanwege het grote aantal modellen en uitvoeringen best lastig. Daarnaast heb je te maken met allerlei typeaanduidingen. Een soort die je vaak tegenkomt is de velvet fauteuil. Dat klinkt heel chique, maar in de praktijk heeft de term ‘velvet’ alleen betrekking op de bekleding van de fauteuil. Laat je dus door die term niet misleiden. Ga eerst op zoek naar een fauteuil die je wat betreft model mooi vindt en die past bij de rest van je interieur. Probeer vervolgens of je in die fauteuil lekker kunt zitten. Als laatste zoek je daar soort bekleding bij in een geschikte kleur.

Wat is velvet?

Fluweel, velours en velvet; het zijn allemaal termen die door elkaar worden gebruikt. Is dat terecht? In elk geval wel voor fluweel en velvet. Want velvet is niets anders dan de Engelse term voor fluweel. Op de één of andere manier staan beide termen voor eigenschappen als rijkdom en comfortabel zacht. Dat wordt versterkt doordat de term ‘velvet’ vaak wordt gebruikt in songteksten. Het gaat over red velvet, black velvet en blue velvet, en die zorgen allemaal voor een gevoel van romantiek. Datzelfde idee heb je daardoor ook bij een velvet fauteuil.

Hoe wordt fluweel gemaakt?

De grondstof voor velvet is katoen. De term velvet of fluweel mag alleen worden gebruikt als die stof op een bepaalde manier wordt geweven. Door de manier van weven worden er lusjes gevormd. Die kunnen worden doorgeknipt. Er ontstaat dan een stof met hele fijne haartjes, die zacht aanvoelen en zorgen voor een fluweelachtige zachte glans. De kleur van de stof verandert als je er overheen strijkt, omdat er dan een andere lichtinval is. Een variant van velvet is velours. Dat wordt op dezelfde manier gemaakt, maar dan worden de lussen geruwd. Velours is daardoor minder zacht en een stuk minder glanzend dan velvet.

Bekleding voor meubelen

Omdat fluweel duur is om te maken, maar wel behoorlijk sterk is, werd het in het verleden vooral gebruikt voor kleding van de rijken en om er gordijnen van te maken. Pas in de afgelopen decennia wordt het toegepast als bekleding van meubelen. Een velvet fauteuil is verkrijgbaar in elk denkbaar ontwerp en in elke gewenste kleur. Doordat velvet een geweven product is met als grondstof katoen kan het in elke kleur worden geleverd. Als je geen idee hebt op velvet voor jou iets is kun je naar een showroom gaan. Daar kun je de fauteuils proberen om erachter te komen of hij comfortabel zit en of het velvet lekker aanvoelt.

 

Tip: NADUVI