Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Zo maak je jouw huis duurzamer

Het verduurzamen van je huis heeft veel voordelen. Naast dat het beter voor je milieu is, kan het ook beter voor je portemonnee zijn. Genoeg redenen dus om je huis te verduurzamen. In dit artikel lees je tips hoe je dat doet.

Maak gebruik van duurzame apparaten
Geef de voorkeur aan apparaten met het label A. Binnen het label A zijn er ook nog verschillende categorieën. Zo heb je soms ook keuze uit A+, A++ en A+++. Hoe meer plussen achter de A staan, hoe duurzamer het apparaat is. Het label geeft aan dat het weinig energie verbruikt ten opzichte van vergelijkbare apparaten. Gooi apparaten ook niet te snel op als ze kapot zijn. Controleer of je het apparaat kunt laten maken. Zo kan je langer doen met je apparaten, wat duurzamer is. Is het apparaat echt niet meer te maken? Zorg dan dat je het ergens inlevert waar het op de juiste manier wordt gesorteerd.

Creëer meer groen in en buiten je huis
Door het grote woningtekort wordt er helaas veel natuur weggehaald. Ook voor het bouwen van jouw huis is er ooit natuur weggehaald. Door meer natuur in en buiten je huis te plaatsen kan je toch iets terugdoen. Op je dak kan je ook groen plaatsen. Een intensief groendak heeft verschillende voordelen. Je kunt een groendak laten plaatsen om de natuur te versterken, water te bergen of een mooie plek te creëren waar je kunt zitten. Een intensief groendak bestaat uit een dikkere substraatlaag. Hierdoor kunnen er heesters, vaste panten en bomen op groeien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een standaard groendak, daktuin of retentiedak. Een goede aanbieder voor een groendak is bijvoorbeeld Donkergroep. Donkergroep is expert in het aanleggen van groenaanleg, zoals een groendak.

Maak gebruik van groene energie
Kies een aanbieder die groene energie levert. Groene energie wordt opgewekt met behulp van waterkracht, warmte en wind. Grijze energie is vervuilende energie, dat wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden. De verbranding van deze stoffen is schadelijk voor het milieu. Daarom is het beter om te kiezen voor groene energie. Naast groene energie is het kiezen voor glasvezel ook duurzamer. Glasvezel voor televisie en internet is duurzamer dan de kabel, omdat bij het zetten van glasvezel er minder isolatiemateriaal hoeft worden te gebruikt. Dit komt, doordat glasvezel niet zo warm wordt als kabel.

Laat zonnepanelen plaatsen
Check ook of je zonnepanelen kunt laten plaatsen op je dak. Helaas zijn niet alle huizen er geschikt voor. Met het plaatsen van zonnepanelen kan je veel geld besparen op de lange termijn. Op de korte termijn is het wel een flinke investering. Je kunt echter gebruik maken subsidies, waardoor het al minder duur is. Bij sommige aanbieders kan je de zonnepanelen betalen in termijnen. De kosten voor de zonnepanelen verdien je ongeveer in 6 jaren terug.

Zoals je leest kan je door diverse maatregelen je huis duurzamer maken. Begin eerst met een maatregel die haalbaar voor je is.

Gerelateerde artikelen

Bloomingville decoratie koop je in de overzichtelijke webshop van IPPYS woondeco

Moderne keuken, dit hoort erin te staan.

PVC vloeren op maat uitkiezen