Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Is het veilig om je huis met digitale sloten uit te rusten?

De technologie staat natuurlijk niet stil. Overal zijn ontwikkeling gaande, zo ook bij de slotenmakers. Het is al mogelijk om lampen, gordijnen en de thermostaat te regelen met je smartphone. Nu worden ook de digitale sloten groter en groter. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die bestaan, en of het wel veilig genoeg is. Als je in Amersfoort woont en wil weten of een digitaal slot voor jou de oplossing is, kun je contact opnemen met de Slotenmaker Amersfoort.

 

Hoe werkt het digitale slot?

 

De meeste digitale sloten werken in principe hetzelfde als traditionele sloten, alleen is de fysieke sleutel vervangen door iets digitaals. Dit kunnen meerdere dingen zijn. Een NFC of RFID chip, een bluetooth verbinding of een code die je via WiFi verstuurt bijvoorbeeld. Als de juiste informatie aan het slot wordt gestuurd, gaat deze open. Je kunt het wel een beetje vergelijken met de sleutels die je voor de auto gebruikt, mits deze jonger is dan 15/20 jaar natuurlijk. Met een druk op de knop van de sleutel worden de deuren ontgrendeld.

 

De slimme sloten zijn iets uitgebreider dan autosleutels, en er zit veel verschil tussen de populaire opties. Zo zijn er slimme, digitale sloten die je ‘over’ je huidige mechanische slot plaatst. Een andere optie is een volledig nieuw sluitwerk. Voor het mechanische gedeelte van een slot is altijd – dus ook bij de digitale sloten – een SKG keurmerk te verkrijgen. We raden natuurlijk aan om een slot te nemen dat dit – of een ander keurmerk – heeft.

 

Nadat het slot is geplaatst, gaat de installatie verder op je telefoon. Met de bijpassende app wordt op de ‘hoofdtelefoon’ een speciale code aangemaakt. Deze telefoon is nu de baas van het slot. Hij kan sleutels uitgeven aan andere telefoons en gebruikers.

 

Is het veilig genoeg?

 

Op de vraag of een digitaal slot veilig genoeg is, is niet zo gemakkelijk antwoord te geven. Het is goed om te beseffen hoe veilig je huidige situatie is. Je sluit- en hangwerk kan “top of the bill” zijn, een inbreker kan alsnog ‘zomaar’ een ruitje inslaan en alsnog binnenkomen. De beveiliging van je huis is altijd zo sterk als de zwakste schakel. Daarom zeggen wij niet dat een slim slot per se een goede oplossing is of niet. Het kan een alternatief zijn voor jouw situatie. Ben je op zoek naar een beetje extra gemak, of raken jij of je gezinsleden vaak een sleutel kwijt, dan is een digitaal slot best het overwegen waard. De beveiliging van de verbindingen is in ieder geval goed verzorgd. De informatie is versleuteld en is niet zomaar te hacken. Helemaal uit te sluiten is het natuurlijk niet.

 

Als je in de omgeving woont van Soest, kun je slotenmaker-amersfoort.nl contacteren. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden. Als je al een goed werkend smart home systeem hebt, met of zonder beveiligingscamera’s, kan een slim slot een goede toevoeging zijn. De professionals hebben ervaring en weten zodoende wat de beste opties zijn. Bovendien doen zij de installatie op de beste manier.