Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Ondervloeren en vocht

Vocht is funest voor je vloer en daarom is een ondervloer heel belangrijk. Een ondervloer is in ieder geval prettig en soms zelfs noodzakelijk. Zo ben je in appartementen vaak verplicht een voldoende geluiddempende ondervloer aan te leggen.

Een ondervloer isoleert niet alleen geluid, maar is ook voor thermische isolatie belangrijk.

Zo blijven kou en warmte buiten in plaats van door de vloer binnen te dringen. Ook zorgt een ondervloer voor een strakkere vloer. Dat loopt wel zo prettig. Maar vocht houd je ook buiten je vloer met een ondervloer.

Waarom vocht schadelijk is voor je vloer

Daar heb je wel een specifieke ondervloer voor nodig. Niet ieder materiaal voor een ondervloer is namelijk bestand tegen vocht. Je hebt dus een ondervloer nodig die dit wel is, of je moet extra materiaal aanleggen om dit te bereiken.

Met een vochtwerende ondervloer zorg je dat het vocht niet naar je vloer zelf kan. Vocht kan namelijk laminaat of hout flink beschadigen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor je ondervloer om je vloer te beschermen tegen vocht. Er zijn bijvoorbeeld ondervloeren met dampdicht folie of vochtwerende ondervloeren.

Welke ondervloer tegen vocht?

Dampdicht folie is vooral geschikt als er onder je vloer vocht van condens bijvoorbeeld kan ontstaan. Bij nieuwbouwwoningen wordt een vochtwerende ondervloer aangeraden. Deze is nog beter bestand tegen vocht en nattigheid. Beide houden in ieder geval vocht buiten je vloer.

Wat je ook voor ondervloer kiest, zorg dat de ondervloer ook bedoeld is voor het soort vloer dat jij gaat leggen. Dit vind je bij de productspecificaties of op de verpakking van de ondervloer.

https://www.ondervloershop.com