Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Van wonen in een appartement naar wonen in een huis, tips om je te helpen bij het verhuizen

Wonen in een huurhuis heeft zijn voordelen, maar soms is het niet meer voldoende. Of het nu een recent huwelijk is (gefeliciteerd!), een nieuwe baan, of gewoon het bereiken van een levensdoel waar je al jaren van droomt, je hebt de aanbetaling gedaan, al het papierwerk getekend, en je bent klaar (en zo opgewonden) om in je eerste huis te gaan wonen.

Er is een aantal vrij grote verschillen tussen wonen in een appartementencomplex voor huurders en wonen in een eigen koopwoning. Gelukkig lees je nu dit blog, met tips om het verhuizen naar je eerste huis makkelijker te maken.

Regel de basis voor het wonen

Zorg ervoor dat je ten minste twee weken voordat je in je nieuwe huis gaat wonen je adres wijzigt bij de belangrijkste instanties. Zeg je nutsvoorzieningen op en zorg ervoor dat ze op je nieuwe adres worden aangesloten en doe onderzoek naar verhuizers in je omgeving (of beslis of je al je spullen zelf wilt verhuizen).

Laat een inspectie uitvoeren

Reparaties en onderhoud komen nu uit jouw portemonnee, niet meer uit die van je huisbaas. Maak een lijst van dingen die je gecontroleerd wilt hebben. Blijf in het huis tijdens de inspectie. Als er iets gerepareerd moet worden, vraag dan of de verkoper de kosten voor zijn rekening wil nemen.

Plan voor klusjes

Al die taken die je huisbaas vroeger deed, zijn nu je eigen verantwoordelijkheid. Overweeg om te investeren in een grasmaaier, onkruidtrimmer, hark, schop en sproeiers, evenals een gereedschapsset om huishoudelijke klusjes te doen.

Ontdoe je van bezittingen

Tenzij je absoluut niet zonder kunt, is een verhuizing een goed moment om van sommige spullen af te komen. Houd een garage- of tuinverkoop voor extra geld om je verhuizing te financieren.

Richt je huis in met spullen die met je meegroeien

Denk aan de bank: waarom zou je beknibbelen op een tweedehands exemplaar (dat, om eerlijk te zijn, toch niet echt bij de rest van je inrichting past)? Koop in plaats daarvan een bank van hoge kwaliteit die speciaal voor de woonkamer is ontworpen. Banken kunnen vaak worden geleverd met jouw persoonlijke keuze uit stoffen, poten, armhoogtes en lengtes.

Schoonmaken, verven, uitroeien, installeren

Sommige dingen kun je het beste doen zonder meubels in de buurt. Stoom het tapijt schoon, veeg de kasten schoon, verf de muren, spuit tegen ongedierte en sluit de stekkers van de stopcontacten aan voordat alles is verhuisd. Het zal nooit meer zo makkelijk zijn.

Pak een “Eerste Dag Doos” in

Een douchegordijn en ringen, toiletpapier, lamp, verlengsnoer, servies, papieren borden en vuilniszakken, beddengoed, maken je eerste dag en nacht in je nieuwe huis makkelijker.

Na de verhuizing

Maak een checklist voor onderhoud. Het is gemakkelijk om alles voor lief te nemen waar de onderhoudsploeg van je appartementencomplex voor heeft gezorgd. Maak meteen vanaf het begin een lijst, zodat je deze klusjes later niet vergeet.

Verander de sloten

Je weet nooit hoeveel kopieën van de sleutels er in omloop waren voordat jij ze kreeg of wie ze had. Overweeg ook om een nachtslot of een beveiligingssysteem te installeren en laat een extra kopie van je sleutel maken.

Brandbeveiliging

Zorg ervoor dat er rookmelders zijn geïnstalleerd, en dat ze werken. Als je een tweede of derde verdieping heeft, overweeg dan de aanschaf van een oprolbare ladder.

Maak kennis met de buren

Wees niet bang om op hun deur te kloppen en jezelf voor te stellen. Het kan geen kwaad om ze te trakteren op iets lekkers, versgebakken koekjes bijvoorbeeld.