Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

10 tips: Eerste woning kopen in Helmond

Een woning kopen in Helmond is een leuke en spannende ervaring tegelijkertijd. Zeker op de huidige markt kan het nogal een uitdaging worden om je favoriete huis te bemachtigen. Om je kansen te vergroten, zetten wij 10 tips voor je op een rij. Zo kan ook jij je favoriete woning kopen in Helmond!

 

Tip 1: Kies je favoriete wijk

Helmond is groot genoeg om in verschillende wijken opgedeeld te worden. Bekijk goed welke buurt je het meeste aanspreekt. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de voorzieningen in de buurt. Wil je liever bij een supermarkt wonen, of kies je voor het centrum, een busverbinding of de school? Kijk ook naar welk type huis je wilt. Een vrijstaande woning vind je makkelijker aan de rand van Helmond dan middenin het centrum.

 

Tip 2: Informeer jezelf vooraf over de hypotheek

Door jezelf vooraf te laten informeren over je hypotheek, kun je de concurrentie soms net te slim af zijn. in eerste instantie help je vooral jezelf, doordat je beter weet waar je aan toe bent. Je kunt zo gerichter zoeken naar huizen binnen je budget. Als je vervolgens een bod hebt uitgebracht en je ook dit ook direct kunt bezegelen, ben je concurrenten vaak voor en kan dit je zomaar een huis opleveren.

 

Tip 3: Bepaal hoeveel eigen spaargeld je in wilt brengen

Heb je al wat eigen spaargeld gespaard en wil je dit graag inbrengen? Dit kan je helpen om een mooi huis in Helmond te kopen. Een hypotheek gaat tegenwoordig tot een maximum van de taxatiewaarde van de woning. Wil je dus wat overbieden, moet je dit kunnen opbrengen uit je eigen spaargeld. Dit is wel handig om te weten voor je een bod uit gaat brengen. Door hier goed over na te denken, bied je nooit per ongeluk te veel.

 

Tip 4: Bepaal welke eisen je aan de woning stelt

Door eisen voor jezelf te stellen, maak je het makkelijker voor jezelf om gericht naar een huis te zoeken. Zo krijg je alleen huizen die goed bij je passen en hoef je later minder te filteren tussen een bulk van mogelijke huizen.

 

Tip 5: Denk alvast aan de toekomst

Om de zoveel jaar verhuizen is voor niemand fijn. Denk voor je huidige zoektocht naar een woning in Helmond dus alvast aan de toekomst. Wil je binnenkort een kantoor in gaan richten voor je nieuwe eigen bedrijf? Denk je eraan een hond of kat te nemen? Of ga je misschien wel voor gezinsuitbreiding? Dit zijn allemaal aspecten waar je nu alvast rekening mee kunt houden bij de koop van je nieuwe huis.

 

Tip 6: De verkoop van je huidige huis

Ben je nu al eigenaar van een huis? Informeer dan naar de mogelijkheden om deze zo goed mogelijk te verkopen. Hier is in deze gekke markt geen standaardformule meer voor te bedenken. Soms is het beter om te wachten met de verkoop, in andere gevallen kun je beter meteen verkopen. Door te overleggen met een adviseur creëer je de ideale situatie.

Laat je huidige huis in elk geval al wel vast taxeren of voer een waardebepaling uit. Zo heb je een beter idee van de opbrengst. Die opbrengst kun je later weer gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen.

 

Tip 7: Vraag een starterslening aan

Als je als starter in Helmond wil gaan wonen, kun je gebruik maken van een speciale starterslening. Deze lening komt bovenop je hypotheek en kan soms net genoeg zijn om toch dat ideale huis aan te kunnen schaffen. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je tussen de 18 en 35 bent, je woning niet meer kost dan 325.000 euro en de woning je eerste gekochte woning is.

 

Tip 8: Denk aan de voorwaarden van je hypotheek

In veel gevallen wordt de rente van een hypotheek gezien als de hoofdreden om voor een bepaalde hypotheek te kiezen. Soms is dit ook wel zo, zeker wanneer je de rente kunt meenemen naar een volgende hypotheek voor een later huis. In sommige gevallen is het echter beter om naar de voorwaarden van de hypotheek te kijken.

 

Tip 9: Schakel een aankoopmakelaar in

Kom je er zelf niet goed uit? Een aankoopmakelaar kan je hierin helpen. Hij of zij heeft namelijk meer kennis over de markt in Helmond. Zo’n aankoopmakelaar is beter op de hoogte van het huidige aanbod en de huidige marktprijs. Je wordt voorzien in advies over de woning en het onderhandelen wordt voor je uit handen genomen. Een aankoopmakelaar brengt wel extra kosten met zich mee, maar die bespaar je bijvoorbeeld weer in tijd en moeite. In sommige gevallen kun je zelf extra winst maken door een aankoopmakelaar in te schakelen.

 

Tip 10: Informeer jezelf

Hoe meer informatie je over het aankopen van een nieuw huis hebt, hoe beter je uiteindelijk de beslissing kunt maken om het wel of niet te doen. Praat er met vrienden, familie en adviseurs over om alle informatie overzichtelijk op een rijtje te krijgen. Zo kun je de beste keuze maken!