Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Wandlampen voor sfeerverlichting

Volgens studies brengen we meer dan een derde van ons leven in bed door.  Dus de slaapkamer is een zeer belangrijke kamer in elk huis … en moet dienovereenkomstig worden ontworpen! De combinatie van sfeer en functionaliteit speelt een grote rol bij de keuze van uw slaapkamerverlichting. Ontdek meer in onze tips!

 

Sfeervolle verlichting is de sleutel!

Het is gewoon prettiger om in een slaapkamer te komen met gezellig gedimd licht in plaats van fel neonlicht dat je verblindt. Daarom is het belangrijk te weten dat subtiele verlichting, zoals slaapkamerverlichting, veel mogelijkheden biedt voor sfeerverlichting, allemaal zonder een opdringerige blikvanger.

 

Sfeervolle lampen op uw nachtkastje

De hoofdverlichting is uit en de sfeerverlichting is aan! Een klein lampje naast je bed staat altijd bijzonder leuk. Veel mensen vinden het prettig om in slaap te vallen met een beetje licht. De combinatie van een bedlampje met een leeslampje is bijzonder interessant. Als hij in hoogte en helling versteld kan worden – perfect! Zo heeft u zowel een leeslampje als een sfeerlampje.

Denk aan spotjes op de kast of als wandverlichting. Ze geven u het licht dat u nodig hebt om uw kleding bij te houden en de juiste outfit voor de dag te vinden.

Het belangrijkste is dat de verlichting in uw slaapkamer functionaliteit en sfeer perfect combineert. Zo krijgt u het optimale licht voor elke situatie. En nu: Goedenacht.

 

Hoe hoog moeten wandlampen worden opgehangen?

Als algemene regel geldt: kijk niet rechtstreeks in de armatuur. Anders zou je verblind kunnen worden. En dat doet afbreuk aan elk wooncomfort! Bij een naar boven en beneden gerichte lichtuitgang is het bijvoorbeeld aan te bevelen de armatuur in het bovenste derde deel van de wand te monteren. Dat is ongeveer op ooghoogte.

Tegelijk zorgt dit ervoor dat de armatuur optimaal wordt waargenomen in de ruimte. Met designarmaturen van bekende merken is dit het eerste gespreksonderwerp wanneer vrienden en kennissen op bezoek komen.

Hoe hoog moeten wandlamp worden opgehangen?
Let op: als er een zitplaats in de buurt is, moet het niet mogelijk zijn in de armatuur te kijken. Kies in geval van twijfel een armatuur en de bijbehorende lichtpunten op basis van de situatie in de ruimte.

Natuurlijk zijn er ook wandlampen die helemaal niet verblinden. Die met een satijnen tint, bijvoorbeeld. Dit bedekt de lichtbron net genoeg om verblinding te voorkomen – maar vermindert de helderheid nauwelijks. Dit is vooral gebruikelijk voor badkamer- en spiegelarmaturen en LED-armaturen.

 

Hoe worden wandlampen gemonteerd?

In principe moet een wandlamp zo worden gemonteerd dat het niet mogelijk is om van boven of van onder rechtstreeks in de lichtbron te kijken. Als de armatuur ongeveer 5 cm boven ooghoogte wordt geïnstalleerd, wordt verblinding vrijwel geëlimineerd. In de regel resulteert dit in een montagehoogte van 1,70 m tot 1,80 m.

Voor de installatie zelf moeten de instructies in de desbetreffende gebruikershandleiding en de veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Lampenwelt raadt aan de installatie vakkundig door een gekwalificeerde elektricien te laten uitvoeren. Uw veiligheid komt op de eerste plaats!