Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Hoe installeer je een houtkachel?

Heb je gekozen om een houtkachel aan te schaffen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat de houtkachel daadwerkelijk wordt geïnstalleerd in jouw woning. Het installeren van de houtkachel moet goed gebeuren. Ben je benieuwd hoe je de houtkachel kan installeren in jouw woning? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Hieronder kan je namelijk lezen hoe je de houtkachel kan installeren. 

 

Zelf installeren 

 

Heb je zelf genoeg technische kennis? Dan is het mogelijk dat je de houtkachel zelf gaat installeren. Voordat je aan de slag gaat met een houtkachel inbouw installeren, is het van belang dat je de veiligheidsvoorschriften zorgvuldig doorneemt. Je wil natuurlijk niet een gevaarlijke situatie creëren voor jezelf en mensen om je heen. 

 

Houd je geen rekening met de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften? Dan heb je de kans dat jouw houtkachel niet eens wordt verzekerd. Gaat er iets mis? Dan heb je eigenlijk gewoon pech. Ga je een houtkachel zelf installeren en heb je nog wat hulp nodig? Dan kan je altijd even aankloppen voor advies bij een expert. Een expert helpt je natuurlijk graag door antwoord te geven op jouw vragen. 

 

Installateur inschakelen 

 

Als je er zelf niet op zit te wachten om de houtkachel zelf te installeren, kan je natuurlijk altijd aan de bel trekken. Dit doe je door een ervaren installateur in te schakelen. Dat is een expert op het gebied van installaties van een houtkachel of gashaard. Wacht dus vooral niet te lang als je twijfelt of je het wel zelf kan installeren. 

 

Het grote voordeel van een installateur is uiteraard dat hij er veel kennis van heeft. Hij hoeft waarschijnlijk vrij weinig uit te zoeken, omdat een installateur dit werk erg vaak uitvoert. Je weet zeker dat er rekening wordt gehouden met de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften. Dit is voor veel mensen toch echt een fijn idee. Verder is er sprake van garantie als een installateur de houtkachel bij jou installeert.

 

Mogelijkheden installeren

 

Elke woning heeft een andere manier nodig waarmee de houtkachel kan worden geïnstalleerd. Dit betekent dat je van tevoren goed moet onderzoeken welke manier geschikt is voor jouw woning. Zo is de kans groot dat de installatie zal moeten plaatsvinden door het plafond en het dak. Dit is het geval als kiest voor een vrijstaande houtkachel. De moeilijkheidsgraad van deze manier is gemiddeld.

 

Heb je een overkapping? Dan is de kans groot dat je daardoor de houtkachel moet installeren. Dit is wel een stuk makkelijker dan de voorgaande manier. Heb je al een bestaand kanaal waarmee je de houtkachel kan installeren? Dan is de moeilijkheidsgraad hier tevens best makkelijk. Vraag altijd om advies om erachter te komen wat de beste manier is om de kachel te installeren.