Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Welke houtblokken kan ik gebruiken in mijn houtkachel?

Een houtkachel is heerlijk om te hebben in de winter. Het zorgt voor veel warmte en daarnaast kan je door middel van een houtkachel een gezellige sfeer creëren. Je kan alleen niet zomaar spullen in de houtkachel stoppen. Het is belangrijk dat je de juiste houtblokken gebruikt om te genieten van die warmte die afkomt van de houtkachel. Wil je weten wat voor houtblokken je kan gebruiken? Zoek dan niet meer verder. Hieronder kan je lezen welke houtblokken geschikt zijn om te gebruiken.

 

In ieder geval droog hout

 

Om te kunnen genieten van een warm vuurtje is het van belang dat je droog hout gebruikt. Het is erg belangrijk dat het hout schoon is. In dat geval kan je prima ovengedroogd hout kopen. Dit is speciaal gedroogd waardoor jij het niet meer hoeft te drogen en dus meteen kan gebruiken. Ben je benieuwd naar het beste vochtpercentage? Dat ligt rond de vijftien procent. Let hier dus goed op als je houtblokken gaat aanschaffen.

 

Beukenhout 

 

Eén van de populairste houtsoorten voor in de houtkachel is beukenhout. Dit is best makkelijk te krijgen in Nederland. Of beukenhout een goede keuze is voor jou, hangt af van jouw voorkeuren. Elke houtsoort voldoet namelijk aan andere wensen. Beukenhout is in ieder geval hard hout. Het voordeel van beukenhout is dat deze erg lang brandt op een langzame manier. Je kan er briketten  bij gebruiken. 

 

Eikenhout

 

De andere populaire houtsoort is eikenhout. Het is net als beukenhout een harde soort hout. Dit hout brandt tevens op een trage wijze. Het fijne aan eikenhout is dat het vrij weinig rook veroorzaakt. Dat is voor een houtkachel in het huis natuurlijk wel fijn. Bij eikenhout kan je wel genieten van mooie en knetterende vlammen. Wil je een boom zelf planten in de achtertuin? Dan moet je wel tuinaarde kopen.

 

Berkenhout

 

De namen van houtsoorten lijken wellicht een beetje op elkaar, maar berkenhout is echt wat anders dan beukenhout. Berkenhout wordt als een zachte houtsoort aangemerkt. Een ander belangrijk kenmerk van berkenhout is dat deze erg schoon is. Hiernaast levert berkenhout erg veel warmte op waardoor het een populaire houtsoort is. Verder ziet het vuur van berkenhout er mooi uit. Dat is natuurlijk altijd leuk om te zien. 

 

Elzenhout

 

Elzenhout is net als berkenhout een zachte houtsoort. Het elzenhout staat bekend om het feit dat het erg snel brandt in tegenstelling tot de overige houtsoorten. Dit betekent niet dat er geen warmte vrijkomt, want elzenhout geeft juist erg veel warmte af. Elzenhout is erg makkelijk om aan te steken. Bedenk dus goed voor jezelf wat jouw wensen zijn om te bepalen welke houtsoort jij graag in de houtkachel wil zien.