Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Lastig maar belangrijk: praten over overlijden

Gedenktekens, grafstenen en grafmonumenten

Wandelend op een begraafplaats tussen al die honderden grafstenen en grafzerken moet je vanzelf denken aan de mensen die er begraven liggen. Wat voor levens hebben ze gehad, wat was er voor hen belangrijk, was hun leven geworden wat ze er van gehoopt hadden? Waar je meestal niet aan denkt is aan de nabestaanden die na het overlijden een uitvaart en een begrafenis of crematie met elkaar moesten regelen. Nu is een uitvaartverzorger een ervaren persoon die veel uit handen kan nemen in de periode naar de uitvaart toe. Maar toch moeten de nabestaanden hem of haar helpen met het nemen van bepaalde beslissingen, al was het alleen al of er begraven of gecremeerd moet gaan worden.

 Waar keuzes gemaakt moeten worden kunnen meningsverschillen ontstaan.  In een emotionele tijd waar er al van alles op je af komt heb je liever geen ruzies en conflicten.

Vastleggen van wensen

Sterven en de dood zijn nog steeds taboe onderwerpen voor de meeste mensen. Praten over de dood kan echter opluchting en duidelijkheid brengen. Nabestaanden moeten na het overlijden wel een passende uitvaart regelen. Een zware taak in een meestal nogal emotionele tijd. Alles moet bovendien ook nog eens heel snel – binnen een week – gebeuren. Dat kan overweldigend zijn.

Iedereen wil namelijk afscheid kunnen nemen op een manier die echt bij de overledene past. Door over het overlijden te praten, hoeven de nabestaanden geen lastige beslissingen te maken, maar weten ze al precies hoe de uitvaart eruit moet zien, volledig naar wens van de overledene. Dit maakt een afscheid persoonlijk. Uitvaartbegeleiders bieden een gratis service waarbij zij met u praten over uw eigen uitvaart voorbereiden en leggen dit dan schriftelijk vast voor uw nabestaanden. U bent overigens niet verplicht om de uitvaart door die uitvaartbegeleider te laten verzorgen.

Begraven of cremeren?

Weten uw nabestaanden waar uw voorkeur naar uitging? Die eerste keuze tussen begraven of cremeren is lastig als onduidelijk is wat uw voorkeur had. Daarom is het goed om dit met uw nabestaanden vooraf te bespreken. Voorkom meningsverschillen tussen uw nabestaanden en zorg dat uw wens ingewilligd wordt .

Valt de keuze op begraven, dan kan die plaatsvinden op een ‘traditionele’ begraafplaats van de gemeente, maar ook op een natuurbegraafplaats. U bent overigens vrij in uw keuze van begraafplaats, dat mag in iedere willekeurige woonplaats in Nederland. In principe kunt zelfs overal ter wereld begraven worden.

Kist die bij de overledene past

Na het overlijden wordt het dode lichaam in de regel in een doodskist geplaatst. Maar er zijn ook wat dat betreft heel wat alternatieve mogelijkheden tegenwoordig. Nu moet een grafkist wel aan een aantal wettelijke regels voldoen, maar er is veel ruimte om hierbinnen een eigen persoonlijke keuze te maken. Zo kan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om :

  • De grafkist in een bijzondere kleur laten spuiten
  • De kist meer persoonlijk maken met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist kiezen
  • Zelf een kist timmeren
  • Originele materialen voor de kist gebruiken (denk aan riet, wilgentwijgen, karton of bamboe)
  • De overledene in een lijkwade wikkelen in plaats van in een kist leggen. De lijkwade kan op zijn beurt weer van bijzonder materiaal gemaakt zijn zoals gevilte wol of van een zacht mooi katoen.

De laatste verzorging

De overledene krijgt altijd nog een laatste verzorging. Het haar en de make-up wordt netjes gedaan, en de overledenen krijgt mooie kleren aan. Er zijn specialisten die dit verzorgen, maar u heeft ook de mogelijkheid om het zelf te doen. De kleding die de overledene aankrijgt zijn vaak een struikelblok voor veel nabestaanden. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te bespreken.

Urnengraf, Grafmonument of grafsteen

Weten uw nabestaanden al wat uw wens is? Wilt u een enkelgraf of een familiegraf? Heeft u zelf al een keuze gemaakt dat het beste bij u past? Gaat uw voorkeur uit naar een gebruikelijk grafsteen of houdt u meer van moderne grafkunst van eigentijdse materialen als glas, RVS of zelfs geroest cortenstaal? Is het voor u belangrijk hoe de nabestaanden hierover denken? Hoeveel mag het gaan kosten? En is er voldoende budget beschikbaar als u overleden bent?

Crematie en daarna de asbestemming

Wat wilt u dat de nabestaanden met uw as gaan doen? Heeft u misschien een bijzondere plek waar u uitgestrooid wilt worden? Of mag uw as in een urn in columbarium of bewaard worden? Weet u dat uw as ook in een mooi assieraad verwerkt kan worden.

Nabestaanden blijven achter met keuzes

Zoals u gemerkt heeft blijven nabestaanden achter met veel keuzes over de uitvaart. De keuzes die genoemd zijn, zijn slechts een paar voorbeelden. Zo moeten er bijvoorbeeld nog beslissingen gemaakt worden over de uitvaartlocatie, de muziek, het vervoer, et cetera. U laat nabestaanden niet met deze lastige keuzes achter door er al eens over gepraat te hebben. Wat is dus ons advies? Zet u over het taboe heen door te praten over de dood.

========================================================

Memorabel Afscheidsmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS sculpturen, beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

 Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

memorabel_afscheidsmonumenten
https://www.memorabel.nl/onze-grafmonumenten/monumenten-voor/