Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Welke 5 factoren bepalen de prijs van airco?

Voor de aanschaf van een airco zijn er vaak richtprijzen, toch is dit niet de uiteindelijke prijs. Zo moet je bijvoorbeeld ook nog rekening houden met de kosten van de installatie, daarnaast zijn er nog meer belangrijke factoren van invloed op de prijs van een airco. 

Hoeveelheid units

Het aantal airco units dat je wil laten installeren is een belangrijke prijsbepalende factor, bij bijvoorbeeld split units kan je rekenen op een prijs tussen de €800 – €1000 per extra binnenunit. In sommige gevallen kan het daardoor interessant zijn om juist twee compleet losse split-airco’s te plaatsen.

Locatie en het model

Airco’s zijn op enorm veel verschillende manieren te installeren, zo zijn er modellen welke bovenaan een raam gezet moeten worden, andere moeten juist op de vloer geplaatst worden. Ook zijn er modellen welke aan het plafond moeten hangen of juist ingebouwd worden zodat alleen de luchtroosters te zien zijn. Aan het laten inbouwen van een airco hangt wel een extra kostenplaatje, hierdoor zijn plafond airco’s over het algemeen duurder dan wand- of vloer modellen. 

Vermogen van de airco

Het vermogen dat je airco nodig zal hebben is een belangrijke factor voor het bepalen van de prijs. Het vermogen is onder andere afhankelijk van de grootte van de airco en de ligging van de ruimte waar de airco geïnstalleerd gaat worden. Let daarbij trouwens ook goed op het geluid dat het toestel zal gaan produceren en het bijbehorende energielabel. Vooral het energielabel is belangrijk om inzicht te krijgen in de energieprestaties van de airco. 

Merk en installatie

De factor die waarschijnlijk de grootste invloed heeft op de totale kostprijs is het merk van de airco en ook de installatiekosten. De tarieven die een installateur vraagt kunnen namelijk erg sterk variëren, het is daarom slim om vooraf offertes aan te vragen bij meerdere erkende installateurs. Zij kunnen je helpen met het adviseren in welke airco het beste is voor jouw situatie, daarnaast kan je met verschillende offertes eenvoudig prijzen vergelijken en zo de beste en voordeligste optie te kiezen. Vrijblijvende offertes over de airco kosten zijn eenvoudig aan te vragen.

Bijkomende opties

De klassieke airco zorgt vaak alleen maar voor verkoeling, toch zijn er steeds meer modellen op de markt met meerdere functies. Zo zijn er modellen welke de luchtvochtigheid in een ruimte kunnen regelen of kunnen werken als verwarming. Daarnaast zijn er ook allerlei extra’s die je kan toevoegen aan je airco zoals een detector die ervoor zorgt dat het apparaat alleen in werking is wanneer er mensen aanwezig zijn of de optie om de airco met je smartphone of tablet te bedienen.