Het Thuisgevoel
Image default
Beauty en verzorging

Waarom een hamamdoek onmisbaar is in de sauna

Zonder een hamamdoek de sauna in is natuurlijk onmisbaar, maar wat is een hamamdoek en hoe moet je zo’n doek nou gebruiken? Een hamamdoek wordt meestal gebruikt als een doek om jezelf af te drogen of als een omslagdoek, dit gebruik je met name in badhuizen.

De hamamdoek komt oorspronkelijk uit de Turkse badhuizen, ook wel de zogenaamde hamam genoemd. De hamamdoek heeft verschillende benamingen, dat zijn pestemal, kikov of fouta.

Het gebruik van een hamamdoek

De hamamdoek wordt over het algemeen gebruikt voor op het strand als een strandlaken, maar je kan het ook gewoon gebruiken als een omslagdoek. Doordat de doek heel snel kan opdragen en niet zo veel gewicht heeft, kiest men eerder voor de hamamdoek dan voor een handdoek die van een badstof of velours stof is.

Doordat de pestemal over het algemeen heel multifunctioneel is, twee keer sneller droogt en niks weegt kan je de doek op vele manieren gebruiken. Zo kan de hamamdoek makkelijk meegenomen worden als je op reis of naar een pretpark gaat. De doek is veel lichter en dunner dan een normale handdoek, zo past het makkelijk in je bagage omdat het weinig beslag in neemt.

De hamamdoek is ook heel leuk om als kraamcadeau te doen, door de hydrofiel katoenen stof is de doek geschikt om te gebruiken voor de baby. Zo kunnen de kersverse ouders het kindje makkelijk afdrogen en gelijk inwikkelen, zodat de baby het niet koud krijgt.

Is het gebruik van een hamamdoek praktisch?

Waarom is het gebruik van een hamamdoek nou zo praktisch? Nou ik ga het je even uitleggen. De reden waarom de hamamdoek zo multifunctioneel is als voor in de sauna, bij het zwembad of op het strand is omdat het doek superabsorberend is waardoor de doek snel droogt na het gebruik.

De hamamdoek is ook heel handig mee te dragen in je reistas of in je koffer doordat het heel compact in en het bijna niks weegt, waardoor je je gewicht voor andere dingen kunt gebruiken in je bagage. De doek is antibacterieel en hypoallergeen, doordat het ook een bamboe hamamdoek is.

Een laatste voordeel voor het gebruik van een hamamdoek, tegenwoordig bestaan er alle soorten printjes en kleurtjes voor een hamamdoek. Zo loop je nooit met een saaie doek rond op het strand, zwembad of sauna.

Tips voor het gebruik van een hamamdoek

Wij van Xziir geven nog een paar tips en tricks leren hoe je nog meer plezier kunt hebben van jouw favoriete hamamdoek.

  • Tip 1: Nooit te heet wassen, max 30 graden is meer dan voldoende.
  • Tip 2: Geen wasverzachter gebruiken, hierdoor gaat de doek minder absorberen.
  • De laatste tip is een win win zowel voor jou als voor jouw wasmachine: Gebruik een scheutje azijn bij het wassen van een hamamdoek met een felle kleur, zo behoudt de doek zijn kleur en zo krijgt jouw wasmachine even een antikalk douche.
https://xziir.nl/nl/