Het Thuisgevoel
Image default
Huishoudelijk

Hoe doe je het huishouden?

Wat is huishouden?

Het begrip huishouden betekent alle mensen die tot een dezelfde gemeeschap of gezin behoort en samen leven. Alle activiteiten die de leefsituatie van hen in stand houdt, vallen ook onder het huishouden. Denk hierbij aan boodschappen doen, koken, klussen, tuinieren, kleding strijken en het opruimen van het huis.

Hoe doe je het huishouden?

Je kan het huishouden verdelen in verschillende onderdelen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk alles goed te laten verlopen. Hierin is het belangrijk dat alle taken een prioriteit krijgen in het dagelijkse leven. Daarnaast dat een soort van actiehouder wordt aangewezen die verantwoordelijk is voor het klusje.

Welke activiteiten vallen onder het huishouden?

Eigenlijk vallen alle activiteiten die in het huis moeten gebeuren onder het huishouden. Huishoudelijke taken zijn onder andere:

–        Stofzuigen

–        Koken

–        Tuinieren

–        Dweilen

–        Boodschappen doen

–        Sanitair schoonmaken

–        Wassen en strijken

–        Vuilnis weggooien

–        Afwassen

–        Lampen vervangen

–        Het afstoffen van het meubilair

Hoe vaak per week huishouden?

Sommige klusjes zijn handig om dagelijks bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de afwas en het koken van het avondeten. Maar er zijn ook klusjes die wekelijks gedaan worden. Denk hierbij aan het schoonmaken van de badkamer of de toiletten. Als je nog een stap verder gaat, zijn er ook klusjes die eens per jaar gedaan worden, zoals het uitzoeken van je kleding of het organiseren van de keukenlade.

Tips om het huishouden makkelijker te maken

Het is belangrijk om de huishoudklusjes bij te houden. Hierbij is een mooie tip om een dag van de week om te dopen tot een ‘schoonmaakdag’. In de meeste gevallen kiezen mensen voor de zondag, omdat zij minder verplichtingen hebben. Mocht het niet lukken om een dag te kiezen, verdeel de klusjes dan over meerdere dagen. Bijvoorbeeld op de maandag stofzuigen, dinsdag toiletten schoonmaken en donderdag boodschappen doen.