Het Thuisgevoel
Image default
Vervoer en transport

Alles wat u moet weten over een fietsstoel achterop

Fietsstoel achter

Kinderen op jonge leeftijd kennis laten maken met fietsen is een geweldige manier om de liefde voor het buitenleven te stimuleren en een familieband te scheppen. Misschien wil je je kleintje meenemen in een fietsstoeltje achter de fiets, maar hoe veilig zijn die eigenlijk?

Achterop gemonteerde fietsstoeltjes worden beschouwd als een veilige optie voor volwassenen die willen fietsen met een kind aan boord. De aanbevolen leeftijd om met een kind te fietsen is ten minste 12 maanden, met een maximumgewicht van 18 kg.

Of je nu al een fietsstoeltje op het oog hebt of er nog maar over nadenkt, het is belangrijk om de voor- en nadelen te kennen voor je een beslissing neemt. Lees verder om te weten te komen wat fietsstoeltjes veilig maakt en waar u op moet letten, zodat u de beste en veiligste optie voor uw gezin kunt kiezen terwijl u de volgende generatie fietsers grootbrengt.

Fietsen met kinderen als passagier kan een controversieel onderwerp zijn onder ouders. Hoewel fietsstoeltjes achterop over het algemeen veilig worden geacht voor ouders die hun kleintjes willen laten kennismaken met fietsen, bestaat er, zoals bij alles, altijd een risico op letsel.

Als je met een kind op de fiets zit, is het belangrijk te onthouden dat het niet hetzelfde is als alleen op de fiets zitten of een fietsstoeltje voor. Het evenwicht zal anders aanvoelen, wat het op- en afstappen van de fiets kan bemoeilijken.

Je kunt ook verwachten dat je langzamer zult fietsen en vaker zult stoppen dan je normaal zou doen. Met hoge snelheid over hobbelige paden trappen is niet het soort rit dat je gaat doen met je kind aan boord. En hoewel de meeste ouders dat begrijpen, is het toch het vermelden waard. Draag altijd, altijd een helm Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het fietsstoeltje is niet hetzelfde als zelfstandig fietsen. Je kunt ook verwachten dat je langzamer zult fietsen en vaker zult stoppen dan je normaal zou doen. Met hoge snelheid over hobbelige paden trappen is niet het soort rit dat je gaat doen met je kind aan boord. En hoewel de meeste ouders dat begrijpen, is het toch het vermelden waard.

Draag altijd, altijd een helm

Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het fietsstoeltje is niet het enige onderdeel dat je nodig hebt om je kind veilig te houden. Het is belangrijk om in een goede helm te investeren en ervoor te zorgen dat hij goed op het hoofd van je kind zit voordat je hem in het stoeltje vastmaakt.

Vooral bij fietsstoeltjes bestaat het risico dat de fiets omvalt terwijl hij stilstaat, wat schadelijk kan zijn voor het hoofd van het kind zonder helm, dus het dragen van een helm wordt te allen tijde sterk aangeraden.

Wat zijn de normen voor fietsstoeltje achterop?

Als je van plan bent om met je kind te gaan fietsen, is het belangrijk om te investeren in een kwaliteitsvol fietsstoeltje, zoals de yepp fietsstoeltje

Het stoeltje moet vrij zijn van bramen, scherpe randen en scherpe punten. Het moet verder voorzien zijn van een reflector achteraan, voetsteunen, armsteunen, rugleuningen, een gordel om het kind veilig in het zitje te houden en  getest zijn op temperatuurbestendigheid tegen hoge en lage temperaturen.

Voor- en nadelen van stoeltje achterop de fiets

Als je probeert uit te zoeken welk type fietsstoeltje de beste optie is om met je kind op te rijden, is het een goed idee om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, zodat je kunt beslissen of een fietsstoeltje achterop iets voor jou is.

De voordelen van een fietsstoeltje achterop

Je voelt je comfortabeler. Als je lange benen hebt, vind je achterop gemonteerde zitjes veel comfortabeler dan voorop gemonteerde zitjes. Voor kleinere fietsers is het ook comfortabeler, omdat je niet om je kind heen hoeft te reiken om het stuur vast te pakken.
De meeste achterin gemonteerde zitjes kunnen achterover, zodat de baby comfortabel kan slapen als het tijd is voor een dutje.
Beschermt uw kind tegen brokstukken. Als u achterin zit in plaats van voorin, is uw kind beter beschermd tegen puin en wind. Als u bijvoorbeeld snel op een laaghangende tak stuit, zult u waarschijnlijk de klap opvangen in plaats van uw kind.
De achterbank kan langer worden gebruikt. In plaats van uw zitje te moeten vervangen of een aanhangwagen aan te schaffen, kunt u met een achterzitje een paar jaar langer met uw kind meerijden dan met een zitje voor.

De nadelen van een achterwaarts geïnstalleerd fietsstoeltje

Het is moeilijk om met je kind te praten over wat je ziet of doet als hij of zij achter je zit. Sommige mensen vinden het moeilijker om hun evenwicht te bewaren in een achterzitje dan in een voorzitje. Misschien moet je eerst oefenen met een zak aardappelen voordat je je kind comfortabel in het stoeltje kunt zetten.
Met een achterwaarts geïnstalleerd fietsstoeltje hebt u niet altijd zicht op uw kind. U moet zich af en toe omdraaien om te kijken of uw kind in orde is, en dat kan een beetje riskant zijn.

fietsstoel achter