Het Thuisgevoel
Image default
Vloeren

Wat zijn houtlook tegels?

Houtlook tegels zijn keramische tegels die de looks hebben van een houtenvloer. Een keramische tegel is een harde tegel gemaakt van keramiek (simpel gezegd laagjes klei en zand). De tegels zijn vuurbestendig en waterafstotend. Tegenwoordig zijn de houtlook tegels erg populair omdat de houtlook zo echt lijkt dat de tegels bijna niet te onderscheiden zijn van houten planken.   

Voordelen van houtlook tegels

Maar wat zijn nou precies de voordelen van deze tegels ten opzichte van een houtenvloer?

–          Onderhoud: het onderhouden van een houtenvloer is intensiever dan het onderhouden van een tegelvloer. Een houtenvloer moet op zijn tijd geschuurd en gelakt worden omdat de planken beschadigd zijn of verkleurd door de zon. Ook het intensief schoonmaken gaat makkelijker met tegels, houten vloeren hebben speciale middeltjes nodig zodat je het hout niet beschadigd.

–          Vloerverwarming: Steeds meer huizen gaan over op vloerverwarming. Bij vloerverwarming kan je bepaalde houtsoorten wel gebruiken maar tegels zijn beter bestand tegen de hitte.  

–          Beter bestand tegen water: tegels zijn niet alleen beter bestand tegen de hitte maar ook tegen water. Hout en water zijn geen match. Als het hout te nat wordt kan het uitzetten of krimpen. Als je dus een houtlook wil in natte ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, dan zou ik zeker kiezen voor houtlook tegels.

Patronen

Als je hebt gekozen om te gaan voor houtlook tegels dan moet je nu beslissen in welk patroon je ze gaat laten leggen. Je noemt de patronen in de tegels verbanden. Je hebt verschillende soorten:

–          Halfsteensverband: dit is denk ik de mooiste voor tegels met een houtlook.

–          Visgraatverband: tegenwoordig is dit patroon erg populair voor op de vloer.

–          Elleboogverband: de stenen liggen dan haaks op elkaar.

–          Diagonaalverband: de stenen liggen diagonaal.

–          Wildverband: in dit patroon wissel je grote en kleine stenen met elkaar af.

–          Blokverband: het woord zegt het eigenlijk al je legt de tegels zo dat er steeds kleine blokjes ontstaan.

https://www.vlagsma.nl/houtlook-tegels/