Het Thuisgevoel
Image default
Zorg

Moet een gezond kind orthopedische schoenen dragen?

Ouders maken zich grote zorgen over hoe ze het kind zo comfortabel mogelijk kunnen maken, zodat het zich correct kan ontwikkelen. De kwestie van schoenen staat hier op de eerste plaats. Als de baby is geboren met de pathologie van de voet, is alles duidelijk, we hebben speciale orthopedische schoenen nodig. Maar als u een gezonde baby heeft, moet u dan zulke dingen kopen?

Met wat een vreugde ontmoeten ouders elke fase in het leven van de baby! Hier draaide hij zich om op zijn buik, ging zitten, probeerde op te staan ​​en zette ten slotte de eerste stap. Traditioneel wordt de eerste stap als de belangrijkste in het leven van het kind beschouwd. En dit is gerechtvaardigd, het kind begint de enorme wereld te verkennen en vormt langzaam de persoonlijkheid.

 

De gouden regel van de orthopedist

Kinderorthopedisten zijn het erover eens: absoluut elk schoeisel is geschikt voor een gezond kind, als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Schoenen moeten van hoge kwaliteit zijn;
  • goed genaaid;
  • correct geselecteerd.

Helaas is er geen garantie dat dergelijke schoenen in de dichtstbijzijnde winkel of markt te vinden zijn. Nu houden slechts enkele fabrikanten van kinderschoenen zich aan speciale medische normen. Vroeger werd dit streng gecontroleerd en waren de schoenen van hoge kwaliteit, hoewel natuurlijk niet erg mooi.

Het enige waardige alternatief is dus een speciaal orthopedisch schoeisel. Het is specifiek ontworpen om rekening te houden met de ontwikkeling van de benen van het kind. Orthopedisten zijn ervan overtuigd dat het juiste schoeisel noodzakelijkerwijs een harde rug, een kleine hak van 0,5 cm en een stijve zool moet hebben. Bij contact met een hard oppervlak (vloer, asfalt, enz.), Wordt de voetboog in orthopedisch schoeisel niet gewond, dus artsen raden aan om zelfs thuis in dergelijke schoenen te lopen. Het belangrijkste is een inlegzool, waardoor de druk op de voet correct wordt verdeeld. Met zijn hulp worden ook die spieren betrokken die voorheen niet werkten.

 

Stadia van “de grote weg”

Tot twee jaar oud zijn de voetbotten van kinderen zacht en flexibel, vergelijkbaar met kraakbeen, en is de longitudinale boog van de voet plat. Dit is een normale toestand, omdat het botweefsel van het kind niet genoeg minerale stoffen bevat die de botten kracht geven en het spierstelsel zich pas in de ontwikkelingsfase bevindt. De voet ziet er plat uit, omdat hij een dikke laag vetweefsel heeft die tegelijkertijd schokdemper is.

In het tweede levensjaar beginnen kinderen meestal te lopen en verandert de voetboog onder invloed van lichamelijke activiteit.

Sinds de leeftijd van drie beginnen spieren en ligamenten zich te ontwikkelen en geleidelijk neemt de hoogte van de gewelven toe. Dienovereenkomstig krijgt het uiterlijk van de voet meer gebruikelijke vormen.

Het proces van vorming van de voetbeenderen duurt tot 5-6 jaar. En op deze leeftijd kan de orthopeed met zekerheid zeggen of de peuter een platvoet heeft.

 

Oorzaken van platvoet

De redenen zijn divers, maar in de eerste plaats ontstaat een platvoet door het dragen van verkeerde schoenen. Platvoeten dragen ook bij aan verschillende verwondingen van de voet en enkel, overgewicht, klompvoet, langdurig (bijvoorbeeld als gevolg van ziekte) verblijf in bed, verzwakt spierapparaat van de voet (bijvoorbeeld vanwege rachitis) , X-vormige vorm van benen.

 

  • Om platvoeten te voorkomen, moet een kind orthopedische speciale schoenen dragen, en de juiste inlegzool kan de botsing van de voet met een hard oppervlak tijdens het lopen opvangen.
  • Om platvoeten te voorkomen, moet de baby vaak op blote voeten lopen, maar niet op een hard oppervlak, maar op het zand, kiezelsteen, gras. Dit versterkt perfect het ligamentapparaat.
  • Artsen raden aan om te fietsen, mobiele games te spelen, te skiën, te zwemmen en te masseren.
  • Een kind moet ook 2 keer per dag gymnastiek doen.

 

Aanbevelingen

Orthopedische schoenen en inlegzolen moeten correct worden gekozen. Het moet gemaakt zijn van natuurlijke stof, met een brede en stabiele hak, een elastische zool, zonder naden aan de binnenkant.

Laat het kind schoenen aan beide voeten aantrekken en een beetje lopen. Vraag hem of hij zich op zijn gemak voelt, want de kinderen zijn te jong om hun toestand te beoordelen. Je kunt hem maar beter goed in de gaten houden. De schoenen moeten iets groter zijn dan de voet van de baby. Als er na het oudste kind bijna nieuwe schoenen zijn, mag de jongere deze niet dragen, omdat er een risico bestaat op een verkeerde vorming van de voet.