Het Thuisgevoel
Image default
Mode en Kleding

De betekenis van slow fashion

Wat is slow fashion? Het leent veel ideeën uit de slow-food beweging, maar het wordt toegepast op de modewereld. Laat me het uitleggen. Slow fasion gaat over het bewust en integer consumeren en creëren van mode. Het verbindt sociaal en milieubewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel met het plezier van het dragen van mooie, goed gemaakte en duurzame kleding (in vergelijking met de onmiddellijke bevrediging van fast fashion).

Slow fashion is het kruispunt van ethische, ecologische en duurzame mode. Een kledingstuk of een merk hoeft niet noodzakelijkerwijs alle drie de vakjes af te vinken om als “langzaam” te worden beschouwd, maar hoe meer een item of een merk deze drie dingen omvat, hoe dichter het bij een ware belichaming van langzame mode komt.

Ethische mode heeft betrekking op mensen- en dierenrechten. Het gaat om een eerlijke behandeling en respect voor de mensen die de kleding maken. Het gaat ook om het bieden van gelijke kansen aan mensen. Als een merk bijvoorbeeld mandenzakken wil maken met een ontwerp dat afkomstig is uit een bepaald gebied, zou de ethische keuze zijn om werkgelegenheid te bieden door lokale ambachtslieden in dienst te nemen om de tassen te maken, in plaats van ze massaal te laten produceren in een fabriek die geen relatie heeft met het product. Een merk kan ook ethisch verantwoord zijn met betrekking tot de rechten van dieren door te kiezen voor het maken van veganistische kleding.

Ga ook voor eerlijke kleding en kies voor de duurzame streetwear die je terug kunt vinden in de online winkel van ADUH.

https://aduh.shop/