Het Thuisgevoel
Image default
Energie

4 fabels over zonnepanelen

Omtrent zonnepanelen bestaan veel onduidelijkheden en mythes. De belangrijkste misvattingen over dit onderwerp lees je hieronder. 

 

 

1. Zonnepanelen op een plat dak plaatsen is onmogelijk

Een van de misvattingen over zonnepanelen die nog bij veel mensen leeft, is het idee dat het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak niet mogelijk is. En mensen die weten dat dit wel kan, denken vaak dat het aanbrengen van zonnepanelen op een plat dak een duur project is. Beide veronderstellingen kloppen niet. Zonnepanelen hoeven niet per se gericht te zijn op een schuin dak dat op het zuiden staat. Via speciale steunbalken kunnen de panelen op een plat dak bevestigd worden in de ideale hellingsgraad van 34 of 35 procent. Het aanbrengen van deze stellages voor zonnepanelen op een plat dak is niet veel duurder dan het plaatsen van panelen op een schuin dak.

2. Zonnepanelen verdienen zich erg langzaam terug

Een hoop particulieren en ondernemers denken dat de terugverdientijd van zonnepalen op een plat dak of een schuin dak meer dan tien jaar bedraagt. Dit is een mythe: zonnepanelen zijn tegenwoordig zo geavanceerd en rendabel dat ze binnen een periode van zeven jaar of zelfs minder terugverdiend zijn.

3. Panelen afkomstig uit China zijn waardeloos

Veel zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn, komen uit China. Een hoop mensen denken dat zonnepanelen uit dit land waardeloos zijn en snel stuk gaan. Dit geldt echter maar voor een klein deel van de zonnepanelen die in China worden geproduceerd. Kies je voor een goed en betrouwbaar Chinees merk, dan kun je jarenlang met je panelen vooruit.

 

4. In het najaar wekken zonnepanelen geen energie op

Zonnepanelen zijn, anders dan wel gedacht wordt, het hele jaar rendabel. Dus niet allen in de lentemaanden en zomerperiode. Ook in de herfst en winter wordt er door de panelen energie opgewekt en opgeslagen. Een derde van de jaarlijkse energieopwekking door zonnepanelen vindt plaats tussen de ‘donkere maanden’ van oktober tot maart.

 

Lees hier wat wel kan met zonnepanelen op een plat dak!