Het Thuisgevoel
Image default
Energie

Spouwmuurisolatie: een goed idee of niet?

Een spouw is een luchtruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Bij isolatie van een spouwmuur wordt die ruimte opgevuld met isolatie. Hoe dat gebeurt en met welk soort spouwmuurisolatie materiaal, is volledig afhankelijk van de situatie. In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van spouwmuurisolatie, zodat jij straks de juiste keuze kunt maken. 

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is misschien wel de snelle terugverdientijd. De investering in isolatie van je spouw kan je namelijk in twee tot zeven jaar al terugverdienen. Daarnaast kan je ook nog eens aanspraak maken op subsidies voor spouwmuurisolatie. Zo kan je de kosten drukken waardoor de terugverdientijd nog korter wordt en de investering dus nog interessanter. Ook bespaar je op je energie factuur: doordat de warmte langer in huis blijft hoef je namelijk minder te stoken. Dat je minder moet stoken is ook beter voor het milieu, milieu experts raden niet voor niets aan om je huis te isoleren

Een ander groot voordeel van het isoleren van je spouw is dat de waarde van je woning stijgt. Doordat je huis zuiniger wordt krijgt het ook een beter energielabel. Bij een eventuele verkoop kan dat kopers aantrekken. Mocht je er zelf blijven wonen is het natuurlijk ook fijn dat spouwmuurisolatie ervoor zorgt dat de opgewekte warmte langer in huis blijft. Dat resulteert dus ook in meer warmtecomfort in huis. 

Nadelen van spouwmuurisolatie

Het grootste nadeel van spouwmuurisolatie is dat er wellicht vochtproblemen kunnen ontstaan. Isolatie van een spouwmuur is enkel aangeraden onder bepaalde voorwaarden. Plaats je de spouwisolatie ondanks dat er niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, dan kunnen er nadelen zoals vochtproblemen ontstaan, een voorbeeld hiervan is als je spouwisolatie plaatst in combinatie met een beschadigde gevel. Laat daarom vooraf altijd een grondige inspectie van de spouw uitvoeren om na te gaan of er aan de voorwaarden voldaan wordt (doe dit NIET zelf). Door isolatie van de spouwmuur kan namelijk niet alleen de warmte, maar ook het woonvocht moeilijker uit de woning ontsnappen. Het is daarom dan ook belangrijk om een goed geïsoleerde woning ook goed te ventileren om zo het vocht voldoende af te voeren. 

Vraag dus altijd om hulp bij het isoleren van je spouwmuur, het liefst bij een isolatiespecialist. Elk bouwbedrijf kan je namelijk vertellen hoe je moet besparen op je verlichting maar niet elk bouwbedrijf weet hoe je een spouwmuur moet isoleren. 

Er zitten dus voor en nadelen aan het plaatsen van isolatie in je spouwmuur. Of het een goed idee is voor jou moet je dus echt zelf beoordelen. Heb jij nou wel interesse gekregen in het isoleren van je spouwmuur na het lezen van dit artikel? Vraag dan altijd meerdere offertes aan, hierdoor kan je goed vergelijken. Ga bijvoorbeeld goed na wat er in de voorgestelde prijs inbegrepen is en welke spouwmuurisolatie materialen met welke isolatiewaarde aangeraden worden. Controleer ook op hoeveel vierkante meter en welke spouwdikte de isolatiespecialist zich baseert. Een goede inschatting is belangrijk omdat je spouwmuur voldoende opgevuld moet worden.