Het Thuisgevoel
Image default
Energie

Hoe energiezuinig zijn led strips eigenlijk?

Wie voor led strips kiest, kiest niet alleen maar voor sfeervolle verlichting maar ook voor een duurzame verlichting. Dat de led verlichting duurzaam en energiezuinig is, is nu wel algemeen bekend. Maar hoe energiezuinig is dit nou eigenlijk? Er zijn verschillende soorten led verlichting en je leest er alles over in dit artikel. 

De soorten led strips

Er zijn dus diverse soorten led strips. Dit gaat dan ook niet alleen maar om de lengte maar ook om het type leds op de strip. De hoeveelheid leds per meter bepalen namelijk het verbruik van een led strip. De led strips die het meest worden gebruikt zijn het type 3528 en 5050. Het type 3528 wordt meestal gebruikt als enkelkleurige led strips. Het type 505 wordt dan ook vaak gebruikt als meerkleurige led strips. Deze heten ook wel RGB strips. De 3528 leds zijn meestal verkrijgbaar met 60 of 120 leds per meter. De 5050 leds daarentegen zijn vaak verkrijgbaar met 30 of 60 leds per meter. 

Het dimmen van de leds

Het dimmen van de leds is heel erg belangrijk. Het is namelijk zo dat het bepalend is voor het stroomgebruik. Een led strip die gedempt is verbruikt veel minder stroom dan een led strip die volledig brandt. Een led dat een laag verbruik kent gecombineerd met een dimmer is zeker dan een duurzame investering. 

Multicolor als invloed op verbruik

De RGB led chip bestaat uit 3 leds. De gekozen kleur is dan ook bepalend voor het stroomgebruik van deze led strip. Als alle 3 leds op volle sterkte worden aangezet, dan ontstaat de kleur wit, zal de led het meeste stroom verbruiken. Als je gaat voor een individuele kleur zal de led strip veel minder stroom verbruiken. Het ligt er dus wel heel erg aan voor welke led strips je gaat en op welke functie je ze gaat zetten. Nu weet je in ieder geval hoe je duurzaam om kunt gaan met de led strips.