Het Thuisgevoel
Image default
Energie

Zonnepanelen reinigen: verstandig of niet?

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om zonnepanelen op het dak te hebben. In het begin leveren deze de maximale opbrengst, maar na enige tijd wordt dit minder. Dan werpt de vraag zich op of ze misschien eens een keer gereinigd moeten worden. Dit kan helpen om de opbrengst van zonnepanelen hoog te houden. Het is wel goed om dan te weten wat nu precies wel en niet de voordelen van het schoonmaken van zonnepanelen is. Dat is dan ook precies wat je nodig hebt om een goede keuze te maken. Het volgende speelt mee.

Het juiste moment van reinigen

Het is zeker zo dat een schoon zonnepaneel meer opbrengt dan een vies zonnepaneel. Het is alleen niet zo dat de panelen helemaal brandschoon moeten zijn voor de beste opbrengsten. In de wintermaanden, met meer neerslag, worden de panelen ook al goed schoongespoeld. In de zomerse maanden, wanneer het minder regent, dan kan het wel zo zijn dat roet, stof, stuifmeel en zand eraf gewassen moet worden. Op dat moment is het dus wel handig om iemand in de arm te nemen die alles kan schoonmaken. Zo is er op een goede manier mee te werken. Advies nodig over het reinigen van je zonnepanelen voor maximaal rendement? Vraag het de experts van Zonduurzaam.

Werken aan hardnekkig vuil

Er is natuurlijk meer dan stof en stuifmeel. Ook meer hardnekkig vuil zoals vogelpoep kan op de zonnepanelen vallen. Daar is een flinke regenbui vaak niet sterk genoeg voor om dit weg te spoelen. Waardoor dus ook de opbrengst van de zonnepanelen zal terugvallen. Het is dus ook belangrijk om de panelen te reinigen om te voorkomen dat hardnekkig vuil erop blijft zitten. Er zijn meer soorten vuil die in specifieke situaties heel hardnekkig zijn. Denk bijvoorbeeld aan huizen die in de buurt van fabrieken staan. Die krijgen net wat meer te verduren dan panelen op andere plekken.

De juist wijze van reinigen

Het is belangrijk om goed te bekijken hoe de zonnepanelen het best te reinigen zijn. Je kunt dit natuurlijk wel zelf doen, maar het is misschien slimmer om een specialist in te huren. Die heeft in de eerste plaats de juiste reinigingsmiddelen. Zo kan je niet in de situatie komen dat je je panelen beschadigd. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsjes of een hogedrukspuit. Er is ook nog een andere reden waarom je de specialist inschakelt. Die kan namelijk op een veilige manier werken. Dat is natuurlijk ook een flinke geruststelling. Kies hier altijd voor.