Het Thuisgevoel
Image default
Keuken

Een nieuwe vloer leggen: niet lastig, als je weet hoe je het moet aanpakken

Voor een nieuwe vloer leggen geldt, net als voor zoveel andere dingen, dat het niet per se lastig hoeft te zijn, als je maar weet hoe het moet. Het principe ‘gaandeweg leert men’ gaat hier maar deels voor op: natuurlijk, je leert het door te doen. Maar de kans is wel behoorlijk groot dat je daardoor veel kostbare vloer verprutst, en dat is zonde. Verdiep je dus goed in de klus voor je eraan begint.

 

De ene vloer is de andere niet

 

Niet iedere vloer is even goed geschikt om zelf te leggen. Een gietvloer bijvoorbeeld, die kun je maar beter aan de expert overlaten. Ook tapijt is, door het grote formaat waar je mee werkt, vaak een vak apart. In een klein kamertje kan je het zelf proberen, maar ga je een wat grotere ruimte van vloerbedekking voorzien, dan kun je maar beter iemand inschakelen die het dagelijks doet. Die is niet alleen veel sneller klaar met de klus, de kans is ook zeer groot dat de vloer na afloop een stuk strakker en netter blijkt te liggen dan wanneer je het zelf had gedaan.

 

Harde vloeren die in delen worden geleverd, zijn vaak het best geschikt om zelf te leggen. Zeker laminaat is wat dat betreft zeer gebruiksvriendelijk, en zodanig ontworpen dat zelf leggen voor de meeste mensen geen probleem zou hoeven zijn. Al geldt ook hier: verdiep je goed in de werkwijze en vraag zo nodig advies, dat voorkomt een hoop ergernis en verspild materiaal.

 

De voorbereiding is belangrijk

 

Als je laminaat gaat leggen is de voorbereiding ontzettend belangrijk. Dat begint al zodra je het materiaal in huis hebt. Het is belangrijk om het dan minimaal 48 uur in de verpakking te laten acclimatiseren in de ruimte waar je het uiteindelijk gaat leggen, zodat het kan wennen aan de temperatuur en vochtigheidsgraten. Let op dat je de planken niet tegen een muur aan zet, dan kunnen zij kromtrekken. Platliggend op de grond is het beste. Een ondervloer leggen is niet altijd nodig, maar vaak wel verstandig. Laat je goed adviseren over het nut van een ondervloer in jouw specifieke situatie.

 

Systematisch werken gaat je helpen

 

Door netjes in een hoek te beginnen en van daaruit rij na rij de kamer door te gaan, bereik je het beste resultaat. Je maakt de planken gemakkelijk op maat met een zaagje of speciale laminaatsnijder. Let op dat je de planken niet allemaal naast elkaar legt met de naden op dezelfde plek, dit ziet er niet mooi uit.

 

De lastigste planken, die je het meeste tijd zullen kosten, zijn degene die bijvoorbeeld om verwarmingsbuizen heen lopen. Ook de laatste plank, waarbij je de breedte zal moeten aanpassen, is een lastige. Zoek op internet naar werkbeschrijvingen met plaatjes, dat scheelt je een hoop tijd en zaagverlies.

 

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl

Gerelateerde artikelen

Hoe krijg je zilver bestek het beste schoon

Keukens

De mooiste handgemaakte keukens van 2017