Het Thuisgevoel
Image default
Keuken

De beste stoomkoker

De beste stoomkoker

Tafelspitz, groenten, Marokkaanse couscous – YouTube-koks laten ons veel goede en gezonde recepten uit de stoomkoker zien. Maar welke stoomboot is het beste? Ons TÜV-gecertificeerde consumentenportaal met 70 medewerkers heeft gebruik gemaakt van externe tests en onze evaluatie van klantbeoordelingen om de modellen te filteren die zowel door professionals als door beginners worden aanbevolen en een vaste plaats hebben in de keuken.

Wat is een stoomkoker?

Wat is een stoomkokertest en vergelijking? In principe moet er een onderscheid worden gemaakt tussen koken met stoom onder druk en koken zonder druk. Terwijl de eerste methode pas mogelijk werd met de uitvinding van de snelkookpan in 1927, wordt de drukloze stoommethode al eeuwenlang gebruikt. Stoomkoken als bereidingswijze heeft een lange traditie, vooral in de keuken van het Verre Oosten.

Moderne elektrische stoomkokers zijn pas in de jaren negentig in Europa in de mode gekomen als gevolg van de toenemende belangstelling voor de Aziatische (vooral Chinese) keuken.

Deze apparaten hebben meestal meerdere kunststof inzetstukken met geperforeerde bodems die op elkaar gestapeld kunnen worden. Op de bodem van het apparaat bevindt zich een verwarmbare waterbak. De stoom die van daaruit opstijgt, zorgt voor een zachte bereiding van het voedsel dat in de plastic inlage wordt geplaatst.

 

 

Hoe een stoomkoker werkt

Koken met stoom is een oude methode, die als bijzonder zacht en dus gezond wordt beschouwd. In tegenstelling tot andere kookmethoden, zoals koken, bakken of braden, wordt het voedsel alleen omgeven door hete stoom, waarbij de in water oplosbare voedingsstoffen ook grotendeels behouden blijven. Deze omvatten vele mineralen en vitaminen B en C.

Alle stoomkokers werken met opstijgende stoom. Dit kan natuurlijk op veel verschillende manieren worden geproduceerd. In Chinese kookwinkels zijn al eeuwenlang stapelbare roosters van bamboe bekend, opgestapeld over een met water gevulde wok. Maar ook in Europa is de methode niet geheel nieuw: vele generaties geleden werd er een pot met water in de oven gezet om te voorkomen dat brood of andere bakwaren zouden uitdrogen. Deze methode inspireerde veel fabrikanten om moderne stoomovens te ontwikkelen.

Voordelen en toepassingsgebieden

Een terugkeer naar een gezond, gevarieerd dieet gaat ook gepaard met een nadere beschouwing van de verschillende bereidingswijzen. Voor veel gerechten wordt stoomkoken beschouwd als de gezondste methode.

Tijdens het kookproces wordt het voedsel normaal gesproken niet verplaatst, maar blijft het op het rooster staan.

Een ander belangrijk punt is dat stoomkoken lagere temperaturen genereert dan koken of bakken. Deze temperaturen zijn voldoende om het voedsel daadwerkelijk te koken. Ze zijn echter laag genoeg om warmtegevoelige vitaminen en voedingsstoffen te behouden.

Een veel genoemd aspect betreft ook de smaak van het bereide voedsel. Koken of bakken heeft immers niet alleen invloed op de consistentie en het uiterlijk van het voedsel, maar kan ook de smaak ervan aanzienlijk veranderen. En dit wordt niet altijd als positief ervaren. Wat betreft smaak en uiterlijk kan stoomkoken dus in veel gevallen de voorkeur genieten.

Toch hoeft de stoom maar één keer te worden opgewekt en kookt alles tegelijk. Deze methode bespaart dus niet alleen energie, maar ook kookgerei. Een ander leuk aspect van stoomkoken is dat er niets kan branden en dat er niets geroerd hoeft te worden. De stoomboot wordt dus gewoon “geladen” met het gewenste voedsel, dan kan de timer worden ingesteld en de rest loopt automatisch. Bij apparaten met apart instelbare kamers is het ook mogelijk om in te stellen welke onderdelen van het voedsel hoe lang en hoeveel gekookt moeten worden. Het is meestal ook mogelijk om het te koken voedsel voor de kortste tijd in de bovenste compartimenten te plaatsen en indien nodig te verwijderen terwijl het kookproces nog aan de gang is.

Overigens zijn niet alleen groenten en fruit geschikt voor stoomkoken. Ook andere voedingsmiddelen, zoals pasta of rijst, kunnen op deze manier op een bijzonder zachte en aromabewarende manier worden bereid.

 

https://tevredenconsument.nl/keuken/de-beste-stoomkoker/