Het Thuisgevoel
Image default
Koken eten en drinken

De beste goedkope espressomachine

De beste goedkope espressomachine

Hoe werkt een espressomachine met zeefondersteuning?

Het basisprincipe voor het bereiden van koffie is overal hetzelfde. Dit komt omdat er overal heet water op gemalen koffiebonen wordt gegoten, waardoor het aroma van dit poeder wordt verwijderd.

Vandaar de naam, die in het Italiaans betekent “uit te drukken”. De kleine zwarte koffie heeft dus niets te maken met een “express” – ook al is het bereidingsproces eigenlijk iets sneller dan de gebruikelijke methodes.

Het ontwerp van een espressomachine met een zeef is in sommige opzichten vergelijkbaar met dat van een gewone koffiemachine. Beide hebben een tank aan de achterkant die gevuld is met koud drinkwater. Bovendien bevindt zich hier de kabel die nodig is voor de stroomvoorziening. In de voorkant van een gewone koffiemachine staat een karaf, meestal van glas, terwijl je in een espressomachine elk kopje eronder kunt zetten.

Maar het geheim van beste goedkope espressomachine bevindt zich direct boven. Hier is een lang handvat zichtbaar, aan de voorzijde is een kleine, trogvormige, zeer fijnmazige zeef bevestigd. Deze zeef wordt gevuld met gemalen koffiepoeder of, afhankelijk van de aard van de machine, met een espressocapsule of espressopad.

Nadat de gevulde zeef weer is ingesloten en de brouwknop is ingedrukt, wordt het water uit de achterste tank verwarmd en onder hoge druk doorgedrukt. Op deze manier kan niet alleen een bijzonder grote hoeveelheid aroma uit het koffiepoeder worden geëxtraheerd: De karakteristieke crema op de espresso ontstaat ook door deze druk. Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is voor de smaakbeleving, is het een visuele ervaring en zorgt het voor een aangenaam mondgevoel bij het drinken.

Het aroma

Of een espresso beter smaakt dan een normale filterkoffie is natuurlijk een kwestie van pure smaak. Maar het is duidelijk dat het anders smaakt – en meestal intensiever. Dit is ook te danken aan de speciale melange van koffiebonen en het brandproces. Maar het is ook te wijten aan het brouwproces, omdat de hoge druk een bijzonder grote hoeveelheid aroma uit het koffiepoeder kan halen. De crema van de espresso draagt ook bij aan het effect van de aroma’s.
Door het intensieve aroma is een espresso ook de meest populaire basis voor tal van koffiespecialiteiten en mixdranken.

De tijdsbesparing

Omdat een espressomachine met zeefondersteuning veel aroma’s uit het koffiepoeder losmaakt, is het product veel sterker dan een gewone filterkoffie. Het bevat ook aanzienlijk meer cafeïne. Daarom is de relatie tussen een espresso en een filterkoffie vergelijkbaar met die tussen een schnaps en een longdrink. Het kost veel tijd en ontspanning om een grote filterkoffie te drinken. Espresso heeft een vergelijkbaar effect, zowel door zijn cafeïne als door zijn aroma’s. Hoewel het snel gedronken wordt, heeft het in beide opzichten een langdurig effect. Daarom wordt een espresso ook “gewoon snel” staand genoten. Veel cafés hebben zich hierop aangepast en hebben naast de typische zitopstellingen ook een speciale espressobar.

 

https://tevredenconsument.nl/keuken/de-beste-goedkope-espressomachine/