Het Thuisgevoel
Image default
Woningaanbod

Oververhitte woningmarkt

Het is code rood op de woningmarkt. De woningmarkt is oververhit. Starters blijven thuis wonen en het is complete chaos. Dit heb je waarschijnlijk al een aantal keer langs zien komen in de nieuwsartikelen maar wij leggen hier nog een keer goed uit wat dit betekent voor jouw woning op dit moment.

Het woningaanbod is dus fors gedaald. Met maar liefst 30% zelfs. De verkooptijd is ook sinds 2000 niet zo snel geweest als nu, gemiddeld 40 dagen namelijk. Ook wordt een huis heel vaak boven vraagprijs verkocht.

Een groot probleem van deze crisis is dat de nieuwbouw is achtergebleven. Daardoor is er meer vraag dan aanbod en dit zorgt ervoor dat prijzen steeds verder oplopen.

Er is een doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar. Dit wordt helaas bij lange na niet gehaald. Dit door bijvoorbeeld; oude plannen die aangepast moeten worden aan de huidige wensen en eisen, de duurzamere bouw, woningcorporaties die zwaar belast worden door verhuurdersheffing, etc. 

Hiernaast is de hypotheekrente erg laag op het moment. De lage rente maakt het mogelijk om relatief veel geld te lenen en toch je maandlasten te kunnen betalen. Dat betekent dat veel meer mensen een koophuis kunnen betalen dan normaal. Hierdoor vallen veel huurders weg. Ook komen er veel expats het land in tegenwoordig vanwege veel internationale bedrijven. Ook dit geeft meer druk op de woningmarkt. 

Wanneer is niet te zeggen, maar de huizenprijzen zullen als het goed is op een gegeven moment gaan dalen door bijvoorbeeld; 

  • Veel mensen hebben door de corona crisis hun baan verloren en de verwachting is dat dit zal gaan stijgen, zo kunnen deze mensen ook niet aan een huis komen.

  • De huizen die simpelweg te duur worden, mensen zullen zich de huizenprijzen uiteindelijk niet meer kunnen permitteren.

  • Voor beleggers die niet zelf in hun gekochte pand wonen gaat de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Dit kan ertoe gaan leiden dat beleggers uiteindelijk minder huizen gaan kopen.

Snel je huis verkopen in deze tijd is dus goed mogelijk, en een aantrekkelijke bijkomstigheid op de huidige markt. Er is veel vraag, maar het vinden van een nieuw stekje kan dus nog een uitdaging zijn. Wil jij je huis verkopen aan belegger? Dan ben je bij Zelfwoonhuisverkopen aan het juiste adres.

https://www.economy.nl/