Het Thuisgevoel
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe krijg je een vaarbewijs?

Voor het besturen van sport- en recreatie boten en motoren moet je een nautische kwalificatie hebben. Leer de stappen om een vaarbewijs te krijgen.

Elke vrije tijds boot bestuurder moet een brevet hebben met de documentatie die de bekwaamheid bewijst om niet-professionele boten te besturen. Dit is een eis van de Maritieme Autoriteit, die zich richt op de veiligheid van de scheepvaart en het menselijk leven en ook op het behoud van de vervuiling van het mariene milieu.

Maar hoe kom je dan aan het vaarbewijs?

Allereerst zal het nodig zijn om een theoretische nautische kwalificatie cursus te volgen die de noodzakelijke basis zal vormen voor de navigatie en veiligheidsprocedures.

Voer dan het minimum aantal praktijklessen uit dat nodig is voor het verkrijgen van de vaarbewijs.

Procedures voor het vaarbewijs

Als je een bewijs hebt van de praktijklessen, moet je je inschrijven voor het examen, dat is een schriftelijk examen met meerdere vragen. De kandidaat zal worden gepasseerd met een slagingspercentage gelijk aan of groter dan 50%.

Zie hieronder wat de aspirant van elke categorie moet leren om de kwalificatie te krijgen:

  • Nautische nomenclatuur, regels en wetten van het verkeer op zee, brandbestrijding, eerste hulp, inleiding tot nautische kaarten en regels van de scheepsregering.
  • Roeien, zeilen of motorboot varen binnen de grenzen van de binnenvaart (zoet water en beschutte zeewateren zoals kanalen en baaien).
  • Kustnavigatie (gebaseerd op opvallende punten zoals vuurtorens en eilanden) en schatting; nautische kaartlezing, magnetische declinatie, naald afbuiging, wedstrijd navigatie, markeringen en nautische instrumenten.
  • Roeien met roeiboten, zeilen of motor tussen binnen- en buitenlandse havens aan de grenzen van de kustvaart.
  • Astronomische en elektronische navigatie; meteorologische stabiliteit van het schip. Roeien met roeiboten, zeilen of motor tussen binnen- en buitenlandse havens, zonder beperking van de afstand tot de kust.

De cursussen stellen u alleen in staat om te varen voor de vrije tijd of voor de wedstrijd.

 

Gerelateerde artikelen

Het water op met een kayak

Sloepen voor de verhuur aan rivier De Vecht

Aan de slag met metaaldetectie tijdens de corona crisis