Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Kan ik zelf mijn pand verkopen zonder makelaar?

De hele wereld heeft al bijna een jaar te maken met de pandemie. Je zou denken dat dit een negatief effect heeft gehad op de woningmarkt. Dit is juist niet het geval. Uit de cijfers van het NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van woningen gestegen is en naar verwachting zelfs nog meer gaat stijgen. Toch zijn er door de corona crisis waar we nu inzitten veel onzekerheden die betrekking hebben op de toekomst. Particulieren en bedrijven komen hierdoor in zwaar weer te zitten en zijn soms genoodzaakt om hun panden te gaan verkopen en hier eventueel nog wat winst uit te halen. Ook zien mensen dit juist als de beste tijd om hun pand te gaan verkopen omdat ze er meer winst uit verwachten te halen. Op Funda is duidelijk te zien dat het aanbod blijft stijgen. Veel mensen weten niet beter dat je altijd een makelaar in moet schakelen als je je woning wilt verkopen. Dit is zeker niet het geval er zijn andere alternatieven om je pand te verkopen zonder makelaar, bijvoorbeeld door het zelf te verkopen.  

Wanneer je een makelaar inschakelt om je te helpen met het verkopen van je woning weet je van tevoren al dat er extra kosten bij komen kijken. Als een makelaar je pand gaat verkopen rekenen ze altijd een courtage als vergoeding. Op al deze kosten kun je dus besparen door zelf je pand te gaan verkopen zonder de hulp van een makelaar. Dit is een optie die onder de particulieren steeds interessanter aan het worden is. Je neemt als verkoper zelf contact op met potentiële kopers. Doordat mensen nu meer vrijheid hebben door het thuiswerken en het afvallen van de reistijd is er meer tijd over om dit zelf op te pakken, en dus kosten te besparen. Het is van essentieel belang dat je van tevoren al nadenkt over de minimale prijs die je wilt ontvangen voor je woning. De prijs bepaal je door in de buurt te kijken naar recent verkochte huizen. Het moet natuurlijk wel een soortgelijke woning zijn. Ook kun je het beste een taxatierapport op laten maken. Een andere optie is om je pand te verkopen aan een investeerder of belegger. Je hebt geen makelaar nodig en je krijgt vrijwel direct een bod op je woning. Hierdoor voorkom je onzekerheden wat betreft financieringsvoorbehoud en extra makelaarskosten. Je stelt ook samen met de vastgoedinvesteerder flexibele voorwaarden op die voor jullie beide interessant zijn. 

Ook voor de eigenaren van beleggingspanden kan nu het juiste moment zijn om je pand te gaan verkopen. Een beleggingspand is vaak verhuurd en om een verhuurd pand helemaal leeg van verhuur te krijgen op de gewenste verkoopdatum is vaak niet mogelijk. Dit komt door de verschillende contracten die op dat moment nog lopen. Het is wettelijk niet toegestaan om de huurcontracten bij verkoop te ontbinden. Je verkoopt dus je pand met huurders. Er is de mogelijkheid om je beleggingspand te verkopen aan een belegger die bij de koop gelijk alle huurcontracten overneemt. Door de koop worden er dus geen huurcontracten gebroken, maar krijgt het pand alleen een nieuwe eigenaar. Ook zijn er vele voordelen bij het verkopen van je pand aan een belegger, onder andere dat er geen makelaarskosten bij komen kijken omdat er geen makelaar bij betrokken is en de gemaakte notariskosten zijn voor de kopende partij. 

DamBorg is nou zo’n vastgoedinvesteerder Ze kopen beleggingspanden in de randsteden en renoveren deze als dit nodig is. Ze bieden vrijwel altijd een marktconforme prijs en zijn absoluut niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Neem contact op met DamBorg als je meer informatie wilt!

Gerelateerde artikelen

Welke merken sloten zijn er en wat is het verschil?

Brievenbussen te kust en te keur

Voel je thuis door woonaccessoires