Het Thuisgevoel
Image default
Kinderen

De beste tips die nieuwe ouders kunnen ontvangen

Voor de mensen die net kersverse ouders zijn geworden, gefeliciteerd met je eerste kind. Het klinkt als een sprookje, een eigen kind opvoeden en leren hoe ze alles moeten doen. Maar in de werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe. Je krijgt slapeloze nachten, je bent vierentwintig uur en zeven dagen bezig met je kind, moet het kind voeden, schoonmaken en nog veel meer. Sommige nieuwe ouders kunnen dan wel een aantal tips gebruiken voordat ze ouders worden. Daarom hebben wij voor jullie speciaal een aantal tips op een rijtje gezet.

Alles gaat een keer fout

Als je net ouders ben geworden, is het natuurlijk allemaal even wennen hoe alles moet. Jullie hebben natuurlijk wel alles al een keer gelezen en geoefend hoe het moet, maar nooit in het echt gedaan. Daar komen de meeste fouten ook in terug en dat geeft niet. Alles wat je hebt gelezen in die boeken, is niets vergeleken met de echte leven. Je moet het allemaal doen met ervaring. Hoe vaker je de vaardigheid doet, hoe beter je er in wordt. Daarbij kun je altijd eventueel samen met je partner kijken hoe het moet. Dan leer je beide er wat van.

Volg het ritme van je kind

Zeg maar gedag tegen uitslapen en normaal ontbijten in de ochtend. Je kind heeft in het begin veel aandacht en energie van je nodig. Zo moet je kind bijvoorbeeld om vijf uur ‘s ochtends aan de fles of borst. Maar de grootste tip die we hiermee kunnen meegeven is dat je het ritme van je kind volgt. Als je baby gaat slapen, ga dan zelf ook slapen. Gaat je baby iets eten, neem dan zelf ook nog wat. Dit is handig, want zo blijf je zelf ook fit.

Vraag hulp in je omgeving

Als je nog niet alles in de hand hebt, is het fijn om af en toe wat hulp te ontvangen. Daarom is het echt niet erg om je omgeving in te schakelen als je het moeilijk hebt. Wil je even langer in je bed blijven liggen of even bij willen slapen? Dan willen de nieuwe opa en oma vast wel even op de kleine letten, terwijl jij je rust pakt.