Het Thuisgevoel
Image default
Kinderen

Waarom een knuffeldoekje belangrijk is

Knuffeldoekjes en zachte knuffels geven een baby het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Zelfs als je kind wat groter wordt, kan een knuffeldoekje nog steeds dienen als een troostend vriendje of speelkameraad. Er zijn veel redenen waarom een knuffeldoekje belangrijk is voor jouw baby. Wij hebben een aantal van deze redenen op een rijtje gezet.

Waarom een knuffeldoekje baby?

Een knuffeldoekje baby geeft vertrouwen aan je kind. In het begin zal de baby er voornamelijk naar kijken en aan sabbelen. Na ongeveer een half jaartje zal de baby zich aan het knuffeldoekje hechten. Rond die tijd wordt een baby namelijk eenkennig. Afscheid nemen van papa of mama wordt moeilijker. Een knuffeldoekje met de vertrouwde geur van thuis kan dan veiligheid en troost bieden. In de peuterfase ontwikkelt zich een andere band met het knuffeldoekje. De peuter is dan onafscheidelijk en betrekt het knuffeldoekje in zijn of haar fantasie door ermee te spelen. De peuter zal het knuffeldoekje lekker knuffelen, maar er ook hardhandig mee omgaan. Op deze manier leert de baby om te gaan met andere voorwerpen maar ook mensen.

Knuffeldoekjes en veiligheid

Een knuffeldoekje moet natuurlijk volledig veilig zijn. Er mogen geen losse deeltjes aan zitten, zoals oogjes. Het gevaar is dan namelijk dat de baby dit lostrekt en in zijn of haar mond stopt. Ook moeten de naden goed gestikt zijn, zodat er geen vulling loskomt. Controleer verder tijdens het slapen de baby af en toe. Je wilt namelijk voorkomen dat het knuffeldoekje de luchtwegen blokkeert. Leg het knuffeldoekje als het nodig is weg, bij voorkeur naast het bedje maar wel in het zicht.

Knuffels en leeftijd

De meeste kinderen nemen rond hun zesde of zevende jaar afscheid van hun knuffeldoekje. Toch komt het ook regelmatig voor dat mensen hun knuffeldoekje hun hele leven bij zich houden. Er is dus geen vaste leeftijd waarop iemand niet meer een knuffel nodig heeft.

https://www.elektro-magazijn.nl/cadeau/hoe-houd-je-je-kind-warm-terwijl-je-onderweg-bent/

Gerelateerde artikelen

Dit zijn drie verschillende type ouders

Activiteiten voor kinderen

Drie handige tips om goed voorbereid te zijn voor de kraamtijd