Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Wanneer heb ik een bouwkundige keuring nodig?

Als je na lang zoeken, in sommige gevallen zelfs maanden, je droomwoning hebt gevonden, dan breekt eindelijk de volgende fase van het koopproces aan. Vooral als het je eerste koopwoning is komt er veel op je af. Een van de dingen die je zult willen weten, nog voordat je met de onderhandelingen over de prijs begint, is de bouwkundige staat van de woning of het appartement. Om dat gedetailleerd in kaart te brengen is een bouwkundige keuring noodzakelijk.

Zekerheid dankzij een bouwkundig onderzoek

Met een bouwkundig rapport in de hand weet je exact wat je koopt en wat de kosten van het toekomstige onderhoud kunnen zijn. Met die rapportage sta je een stuk sterker in de onderhandelingen, bovendien zal een bank hier ook naak naar vragen als je een aanvraag doet voor een hypothecaire lening. De kosten voor zo’n bouwkundig onderzoek zijn beperkt en het is dan logisch dat je jezelf afvraagt of je het niet beter zelf kunt doen. Hoe verleidelijk het ook klinkt om op die manier te besparen op de kosten, het weegt niet op tegen de voordelen. Een goede uitvoering van een bouwkundig onderzoek vraagt om een degelijke kennis. Een bouwkundig expert weet waar hij op moet letten en ziet vaak zaken waar je tijdens een bezichtiging niet direct naar kijkt. Je koopt daarmee dus ook een stuk zekerheid.

De VVE en het meerjaren onderhoudsplan

Terwijl een bouwkundige keuring vaak van toepassing is op een gewone woning ligt dit bij een appartement vaak net anders. In veel gevallen krijg je met de aankoop van een appartement ook te maken met een VVE. De maandelijkse bijdrage wordt dan gebruikt voor het onderhoud van het appartementencomplex. Voor dit onderhoud wordt een meerjaren onderhoudsplan opgesteld. Ook dit is een gebied waarbij de kennis van een expert onmisbaar is. Met een goed onderbouwd meerjaren onderhoudsplan weet de VVE exact wat de kosten zullen zijn en kan een verantwoorde bijdrage van de eigenaren worden vastgesteld.