Het Thuisgevoel
Image default
Financieel

Hypotheken – Hoe werkt het?

Het kopen van een huis is de grootste aankoop die u waarschijnlijk zult doen. Zorg ervoor dat u weet wat u kunt lenen voordat u uw hypotheek regelt. Lees waar u een hypotheek kunt krijgen, de verschillende typen en hoe het proces werkt.

 

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die wordt afgesloten om onroerend goed of land te kopen. De meeste hebben een looptijd van 30 jaar, maar de looptijd kan korter of langer zijn. De lening is ‘gedekt’ tegen de waarde van uw huis totdat deze is afbetaald.

Als u uw aflossingen niet kunt volhouden, kan de geldschieter uw huis terug in bezit nemen (terugnemen) en het verkopen zodat zij hun geld terugkrijgen.

 

Bepalen wat u zich kunt veroorloven

Rek uzelf niet uit als u denkt dat u moeite zult hebben om de aflossingen bij te houden. Denk ook aan de lopende kosten van het bezitten van een huis, zoals huishoudrekeningen, gemeentebelasting, verzekeringen en onderhoud.

Kredietverstrekkers willen bewijs zien van uw inkomen en bepaalde uitgaven, en of u schulden heeft. Ze kunnen informatie vragen over huishoudelijke rekeningen, kinderalimentatie en persoonlijke uitgaven. Kredietverstrekkers willen het bewijs dat u de aflossingen kunt volhouden als de rente stijgt.

Ze kunnen weigeren u een hypotheek aan te bieden als ze denken dat u die niet kunt betalen.

 

Waar u een hypotheek kunt krijgen

U kunt rechtstreeks een hypotheek aanvragen bij een bank of hypotheekverstrekker, waarbij u een keuze maakt uit hun assortiment. U kunt ook een hypotheekmakelaar of onafhankelijk financieel adviseur inschakelen die verschillende hypotheken op de markt kan vergelijken.

Evenals hypotheken die niet rechtstreeks aan klanten worden aangeboden. Sommige hypotheekadviseurs kijken naar hypotheken uit de ‘hele markt’ terwijl anderen kijken naar producten van een aantal kredietverstrekkers. Ze zullen u hier alles over vertellen, en of er kosten in rekening worden gebracht, wanneer u voor het eerst contact met hen opneemt.

Advies inwinnen is vrijwel zeker het beste, tenzij u veel ervaring heeft met financiële zaken in het algemeen en hypotheken in het bijzonder. Soms is het mogelijk om zonder advies te kiezen voor een hypotheek.

Er wordt van u verwacht dat u weet:

  • Welk type hypotheek u wilt
  • Precies wat u wilt kopen
  • Hoeveel u wilt lenen en voor hoelang
  • Het type rente en tarief waarvoor u wilt lenen

De kredietverstrekker zal schriftelijk bevestigen dat u geen advies heeft ontvangen en dat de hypotheek niet is beoordeeld om te zien of deze geschikt voor u is. In sommige gevallen moet u misschien bevestigen dat u zich bewust bent van de gevolgen van het aangaan van een hypotheek zonder advies te hebben ontvangen, en dat u graag verder gaat.

Als de hypotheek om de een of andere reden later niet geschikt voor u blijkt te zijn, zal het erg moeilijk voor u zijn om een ​​klacht in te dienen. Als u de route voor alleen uitvoering volgt, zal de geldschieter nog steeds gedetailleerde betaalbaarheidscontroles van uw financiën uitvoeren en beoordelen of u in bepaalde omstandigheden kunt blijven afbetalen.

 

Hypotheek aanvragen

Het aanvragen van een hypotheek is vaak een proces in twee fasen. De eerste fase omvat meestal een basisfeiten om u te helpen bepalen hoeveel u zich kunt veroorloven en welk type hypotheek (en) u nodig heeft. In de tweede fase zal de hypotheekverstrekker een meer gedetailleerde betaalbaarheidscontrole uitvoeren en, als ze dit nog niet hebben aangevraagd, bewijs van inkomen.

 

Fase 1

Over het algemeen zal de geldschieter of hypotheekadviseur u een reeks vragen stellen om erachter te komen wat voor soort hypotheek u wilt en hoe lang u deze wilt hebben. Ze zullen ook proberen uw financiële situatie te achterhalen, zonder al te veel in detail te treden.

Dit wordt over het algemeen gebruikt om een ​​indicatie te geven van hoeveel een geldverstrekker u wellicht wil lenen. Ze moeten u ook belangrijke informatie geven over het product, hun service en eventuele vergoedingen of kosten, indien van toepassing.

 

Fase 2

Dit is meestal waar u uw aanvraag begint. De geldschieter of hypotheekadviseur begint met een volledige ‘feitenzoeker’ en een gedetailleerde beoordeling van de betaalbaarheid, waarvoor u uw inkomsten en specifieke uitgaven moet aantonen, en ‘stresstests’ van uw financiën.

Dit kan een gedetailleerde vraag inhouden van uw financiën en toekomstplannen die van invloed kunnen zijn op uw toekomstige inkomen.

 

Uw eigen inbreng – hoeveelheid is belangrijk

Bij het kopen van een woning dient u een borg te betalen. Dit is een stuk geld dat wordt gebruikt voor de kosten van het onroerend goed dat u koopt. Hoe meer geld u heeft, hoe lager uw rente zou kunnen zijn. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is gewoon het bedrag van uw huis dat u in feite bezit, vergeleken met het bedrag dat is gedekt tegen een hypotheek.

Met een aanbetaling van € 20.000 op een onroerend goed van € 200.000 is de aanbetaling bijvoorbeeld 10% van de prijs van het onroerend goed. De hypotheek is gedekt tegen dit 90% deel, waardoor je een afslag krijgt in de rente van de hypotheek. Je betaald dus minder rente. Dit komt doordat de geldverstrekker minder risico neemt bij een kleinere lening.

Wilt u vooraf goed advies inwinnen? Dan bent u voor uw hypotheek aan het juiste adres bij Zandstra Financieel advies in Borne, Hengelo. Neem contact op!