Het Thuisgevoel
Image default
Bouwen en verbouwen

De overstap naar een rieten dak

Een overstap na een rietendak kan een goede keuze zijn, want het ziet er hartstikke mooi uit en tegenwoordig ook niet meer zo brandonveilig als vroeger. Een rietendak kan tot wel 50 jaar mee gaan, maar gaan gemiddeld zo’n 25 tot 35 jaar mee. De levensduur van het dak is afhankelijk van verschillende factoren. De factoren waar je aan moet denken zijn de dakhelling, de hoeveelheid lucht en licht om de woning en natuurlijk de mate van onderhoud. Bij de onderhoud is het belangrijk dat er jaarlijks onderhoud wordt gepleegd door een rietdekkersbedrijf om de aangroei van algen en mossen te bestrijden.

Bij het ontwerpen van een nieuw huis kan er al ruim van tevoren rekening mee gehouden worden met de architect, aannemer en de legger van het dak. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat het een gunstig effect heeft op de levensduur van het dak. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende partijen.

Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een gesloten dakconstructie te nemen of een traditionele open constructie. Bij de traditionele constructie wordt het pakket vastgebonden op de lattenconstructie van het dak. Bij de moderne constructie is dit net wat anders. Hiermee wordt het geraamte van het dak afgedekt met dakplaten die isolerend zijn. Het riet wordt aan deze dakplaten vastgeschroefd.

Over het algemeen is een gesloten dakconstructie beter. Dit komt voornamelijk door 2 punten. Een gesloten constructie zorgt er namelijk voor dat het brandveilig is en er zal een verhoogde isolatiewaarde zijn. Het enige waar je eigenlijk geen invloed op hebt als het neerkomt op een rietendak is de verkleuring. Door de erosie die ontstaat door de lucht en de zon komt het vaak binnen 2 jaar voor dat alles een beetje een andere kleur krijgt. Hier kun je eigenlijk niets tegen doen.

http://www.rietwerk.nl